Cijene poziva

U BiH i dalje 12 puta veće cijene poziva

Telefon
03.07.2012.
u 09:40

Razlog je taj što BiH nije članica Europske unije i na nju se ovi propisi ne odnose

Iako su od 1. srpnja u Europskoj uniji na snagu stupili novi propisi kojim se smanjuju cijene roaminga koje plaćaju korisnici mobilnih telefona kada ih koriste u inozemstvu, to za korisnike mobilnih uređaja u Bosni i Hercegovini neće značiti puno, odnosno ništa budući da BiH nije članica Europske unije, komentirali su za Večernji list iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK).

Zaštita korisnika

- Na nas se propisane cijene za roaming koje imaju cilj smanjenje cijene roaminga u mobilnoj telefoniji unutar zemalja članica EU-a ne odnose. Ali treba napomenuti da se ugovori o roamingu sklapaju između pojedinačnih telekomunikacijskih operatera, što znači da njih ne spriječava da s ciljem zaštite interesa krajnjih korisnika ponude niže cijene. Također treba napomenuti da se ugovori između telekom operatera sklapaju na komercijalnoj osnovi - kazala nam je Amela Odobašić, šefica sektora za Odnose s javnošću RAK-a BiH. Podsjetimo, od 1. srpnja u zemljama članicama EU-a primjenjuje se uredba kojom se dodatno smanjuje cijena roaminga i prvi put uvode ograničenja cijena za roaming kod prijenosa podataka, to jest za korištenje interneta na mobitelima, tabletima i prijenosnim računalima. Operateri mogu zaračunati najviše 70 centi po mb, od 1. srpnja 2013. 45 centi, a od 1. srpnja 2014. najviše 20 centi. Do danas nije bilo nikakvih ograničenja i operateri su dosad mogli sami određivati koliko će to naplaćivati. Također se uvode nove gornje granice za glasovne pozive i SMS poruke. Od 1. srpnja poziv s mobitela iz inozemstva s dosadašnjih 35 centi moći će koštati najviše 29 centi po minuti, a kod dolaznih poziva najviše osam centi. Slanje poruka koštat će najviše devet centi.

Roaming s Hrvatskom

Budući da susjedna Republika Hrvatska dogodine postaje punopravnom članicom EU-a, kada uđe u EU, trebalo bi doći do smanjenja cijena roaminga iz vrlo jednostavnog razloga jer više telekomunikacijski operateri neće moći sklapati bilateralne komercijalne ugovore o roamingu na svoju ruku kao dosad kad nisu postojali regulacijski uvjeti.

- Roaming inače funkcionira na bazi reciprociteta i uglavnom se poštuje cjenovna politika oba operatera i s tog gledišta mislim da će doći do smanjenja cijene roaminga u Hrvatskoj - dodaje Odobašić. Po izračunima Europske komisije, novo sniženje cijena roaminga trebalo bi donijeti poslovnim ljudima koji putuju unutar EU-a godišnju uštedu veću od tisuću eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?