Otkriće

U Beogradu pronađen dokaz da je Stepinac spašavao i Srbe

alojzije stepinac
Foto: Arhiva VL
1/3
08.02.2012.
u 12:00

Riječ je o strogo povjerljivom šifriranom telegramu koji je jugoslavenskoj izbjegličkoj vladi u Londonu 14. srpnja 1942. poslao jugoslavenski ambasador u Carigradu Ljubomir Haždi-Đorđević.

Povijesna je činjenica da se kardinal Alojzije Stepinac, tadašnji zagrebački nadbiskup, za Nezavisne Države Hrvatske snažno zalagao za pomoć u spašavanju Židova koji su se našli na udaru ustaškog režima. O tome govore brojne njegove pismene intervencije, pisma zahvale i svjedoci. O tome je prošle godine progovorila i američka povjesničarka židovskog podrijetla iz Sarajeva Esther Gitman u svojoj knjizi o spašavanju Židova u NDH, a onda je to dodatno potvrdila u dokumentarnom filmu kolegice Jadranke Jureško-Kero koji je ova snimila o toj temi.

Esther Gitman tada je više puta znala istaknuti kako bi na isti način iscrpno trebalo istražiti i kakva je bila uloga nadbiskupa Stepinca u spašavanju Srba u NDH. I o tome postoje njegove pismene molbe ustaškim vlastima, sve do poglavnika Ante Pavelića, postoje također zahvalnice, poslije su o tome govorili i svjedoci...

Tito tako odlučio

Ali jugoslavenska je historiografija od Stepinca napravila ratnog zločinca i suradnika ustaškog režima jer je Partija na čelu s Josipom Brozom Titom tako odlučila i jer mu je tako presuđeno na montiranom političkom suđenju nakon rata u Zagrebu. A da nije tako, da se Stepinac zalagao za sve, za svakog čovjeka, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, govore danas brojni dokumenti. I valjalo bi poslušati Esther Gitman te istražiti što je sve Stepinac u NDH napravio za Srbe, dok je istodobno u Srbiji on još percipiran kao ustaški ratni zločinac. Juraj Batelja, postulator za Stepinčevo proglašenje svetim, objavio je 2010. godine u prvoj od tri knjige "Blaženi Alojzije Stepinac: svjedok ljubavi Evanđelja" nekoliko dokumenata o Stepinčevu zalaganju za Srbe u poglavlju pod naslovom "Zaštitnik srpskog naroda". Ali da toga ima još, i da je vrijeme da se raskrsti i s tim dijelom prošlosti, najbolje svjedoči najnoviji dokument koji je pronađen u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

Poznata misija

Riječ je o strogo povjerljivom šifriranom telegramu koji je jugoslavenskoj izbjegličkoj vladi u Londonu 14. srpnja 1942. poslao jugoslavenski ambasador u Carigradu Ljubomir Haždi-Đorđević. Ambasador u njemu piše izvješće na temelju višednevnog boravka u Splitu, Sarajevu, Zagrebu i Beogradu Stanislava I. Rapoteca. Informacija o Rapotecovoj misiji nije nova, ali je novost ovaj telegram koji je poslan gotovo mjesec dana prije nego što je Rapotec izradio svoje izvješće za kraljevsku vladu. I u telegramu se puno eksplicitnije govori o tome kako je Stepinac pomagao Srbima u NDH kad su ustaške vlasti pokrenule njihov progon, a to je Rapotec čuo od hrvatskih Srba, što Stepinac namjerava učiniti... O svemu tome više u knjizi koja izlazi danas.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

ZV
zvstra3
15:43 17.02.2014.

Stepinac je bio najdragoceniji stub Pavelićevog ustaškog režima,koji je sproveo prekrštavanje 240.000 Srba, što je samo po sebi genocidna radnja.Stepinac se ponaša kao da ne zna kakvu je to državu Hitler uspostavio i kome ju je dao na upravljanje, kaoo da ne zna kakvo je zakonodavstvo te države, kao da ne zna za "rasne zakone", kao da ne zna za Budakove "tri trećine" kad su hrvatski Srbi u pitanju....

JA
jamanuša
15:23 08.02.2012.

Ovu istinu o Stepincu samo nisu znali oni koji je nisu htjeli znati, da bi m kasnije natovarili sramotu i smrt. Vječna mu slava, laka mu zemlja!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?