Statistika iz Gruda

U 2011. krštenih je bilo 168, a umrlih čak 209

grude
Zoran Grizelj
06.01.2012.
u 10:41

Statistike su pokazale negativan trend kretanja ukupnoga broja stanovništva na području Općine Grude

U 2011. prema informacijama koje smo sakupili od župljana i pojedinih župnika, u općini Grude krštenih je bilo 168, a umrlih čak 209. Prema Federalnom zavodu za statistiku, u 2010. u općini Grude umrlo je 127 stanovnika, od kojih je liječenih bilo 115, dok ih je 33 umrlo u zdravstvenim ustanovama.

Negativni pokazatelji

- Uspoređujući dostupne podatke o kretanju ukupnog broja stanovnika općine Grude za razdoblje iza rata, od 1995. i 1996. godine do danas, razvidno je da krivulja kretanja ukupnog broja pokazuje negativan trend, trend opadanja, koji je naročito izražen u zadnjih 7 - 8 godina. Negativan trend, kretanja ukupnog broja stanovnika, se u pravilu odražava i na promjene u dobnoj strukturi, tako da se “na račun” mladog stanovništva (do 20 godina), povećava broj zrelog stanovništva (20 do 65 godina starosti), a naročito broj starog stanovništva (iznad 65 godina starosti), kaže dr. sc. Vjekoslava Šimunovića, stručnjaka u ovom području. Šimunović i dodaje:

- Razloga ovakvim “negativnim” pokazateljima je više. Jedan od bitnijih, je opće ekonomsko-socijalno stanje društva u kojem živimo. Posebice se to odnosi na posljednjih pet godina, za koje je negativni trend prirodnog prirasta najjače izražen. Navedeno nepobitno potkrepljuju egzaktni podatci iz župnih ureda općine kada je u pitanju broj krštenih, broj umrlih i broj novosklopljenih brakova, koji su poražavajući u usporedbi sa poslijeratnim godinama. Nažalost, stanovništvo kao posljedice ekonomsko-socijalnog stanja, nije zaobišlo tzv. “planiranje obitelji” što za posljedicu ima manji broj djece jer su rijetke obitelji s troje i više djece.

Pronatalitetna politika

Ovdje je već riječ o “ne vođenju” pronatalitetne politike, gdje bi društvo trebalo odigrati ulogu. Stanovništvo se u posljednjih pola stoljeća kontinuirano iseljava s ovoga područja, što ga svrstava u kategoriju tipičnog emigracijskog područja. Kao razlogom, ne smije se zanemariti nit opća politička situacija u državi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?