GOSPODARSTVO

Tvrtke iz RH najavljuju da će proizvodnju preseliti u BiH

\'31.10.2011. Rijeka - Radnici u brodogradilistu 3 Maj. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL\'
Goran Kovačić/PIXSELL
30.05.2012.
u 09:22

Ako se tvrtke presele u BiH, to će značiti otvaranje novih radnih mjesta, što je i te kako potrebno...

Ostalo je još točno trinaest mjeseci do službenog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Toga dana Europska unija će se približiti Bosni i Hercegovini, zapravo doći će do njenih granica. No, ta granica će biti barijera za mnoge robe, ako država na vrijeme ne izvrši pripreme za prelazak robe preko granice. Kod gospodarstvenika i s jedne i druge strane budućeg Schengena, postoji velika bojazan za izvoz, ali i uvoz njihovih roba.

Schengen umjesto CEFTA-e

Naime, BiH i Hrvatska do sada su međusobnu trgovinu temeljili na CEFTA sporazumu, dok će od 1. 7. 2013. godine taj sporazum prestati vrijediti, a trgovina će se zasnivati na odrednicama Sporazuma o stabilizacije i pridruživanju. Akreditiranje bosanskohercegovačke akreditacijske kuće BATA od europske akreditacije je problem, jer ta kuća još nije spremna. Naime, nije izvršila usklađivanje veterinarskih uvjeta s veterinarskim uvjetima EU-a, zadovoljavanje europskih standarda u pogledu sigurnosti hrane biljnog i životinjskog podrijetla, uređenje poslova na granici (BIP) i slično.

- Vjerujem da će to biti na vrijeme usklađeno i usvojeno. Ne smijemo čekati da se to samo od sebe dogodi. Moramo poduzeti sve korake da se to riješi jer će najgore biti ako se roba bude vraćala s granice - kaže Jago Lasić, dopredsjednik Gospodarske komore FBiH.

Preseljenje kompanija

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju cijeloj regiji će donijeti promjene u načinu trgovanja, te hrvatski gospodarstvenici sve više razmišljaju i o promjeni mjesta poslovanja. Neke hrvatske kompanije već ranije su najavile da bi svoju proizvodnju iz Hrvatske preseliti u BiH ili Srbiju iz razloga što će im novi trgovinski režim povećati troškove izvoza na regionalno tržište. Hrvatski gospodarstvenici još nisu spremni odreći se zajedničke zone slobodne trgovine CEFTA-e, pa vrše pritisak na svoju vladu da im i nakon ulaska u EU zadrži trgovinski režim CEFTA-e. Dok jedan broj bh. gospodarstvenika u tome vidi prigodu za dobru zaradu, drugi se pak protive tvrdeći da će se za njih istodobno primjenjivati trgovinski režim EU-a, kao i sanitarne i veterinarske mjere koje se primjenjuju na uvoz određenih proizvoda na područje EU-a iz trećih država, uključujući i BiH. Dok gospodarstvenici preseljenje tvornica iz RH u BiH pokušavaju osporiti, tisuće nezaposlenih u BiH vide u tome svoju priliku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?