Ratni zločin

Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv Cikotića i Mlaće zbog zločina

sipa
Zoran Grizelj
27.12.2011.
u 10:26

Ratnog predsjednika općine Bugojno Dževada Mlaću dokazi su doveli da se od svjedoka na Sudu BiH pretvori u optuženika

Protiv aktualnog ministra obrane BiH Selme Cikotića Tužiteljstvo BiH već dulje vrijeme vodi istragu, jer je kao zapovjednik Operativne skupine ‘Zapad’ Trećeg korpusa Armije BiH, po zapovjednoj liniji odgovoran za zločine koji su 1993. godine počinjeni nad Hrvatima BiH. Kako prenosi dnevnik Glas Srpske, pozivajući se na službene izvore u Tužiteljstvu BiH, protiv njega se vodi istraga jer je i samo svojim svjedočenjima u “slučaju Bugojno” doprinio da se protiv ministra obrane BiH upotpune najjači dokazi, ali on i danas mirno obnaša ministarsku dužnost.

Na suđenju optuženom pripadniku bugojanskog odreda Armije BiH Enesu Handžiću ministar obrane BiH govorio je o nekim ratnim “pikanterijama” koji ga izvan svake razumne sumnje dovode u poziciju osumnjičenika. Da se radi o istrazi o ratnim zločinima u Bugojnu, nakon izricanja prvostupanjskih presuda protiv nekoliko bošnjačkih vojnih i policijskih dužnosnika, neizravno je potvrdila i tužiteljica Slavica Terzić.

“Spremnost svjedočenja i davanja informacija optuženog u znatnoj mjeri će doprinijeti da se olakšaju istražni predmeti i izađemo s optužnicama pred ovim sudom”, ustvrdila je tada tužiteljica Terzić. Dokle je istraga u Tužiteljstvu stigla i kad bi mogla biti podignuta optužnica protiv Selme Cikotića, u ovom trenutku je nezahvalno govoriti. Ratnog predsjednika općine Bugojno Dževada Mlaću dokazi su doveli da se od svjedoka na Sudu BiH pretvori u optuženika. Njegov ratni dnevnik, čiji su dijelovi pročitani na suđenju, ključni je dokaz da su zločini protiv civila hrvatske nacionalnosti u Bugojnu 1993. i 1994. dio udruženog zločinačkog pothvata u kojem su sudjelovali svi članovi Ratnog predsjedništva općine Bugojno, na čelu s autorom dnevnika Dževadom Mlaćom.

Pod datumom 22. srpnja 1993. godini stoji zapisana rečenica “kako službeno ne smiju imati civilnih zarobljenika. Tajno, ekstremni dio zarobljenika da se likvidira.” U prvostupanjskoj presudi Suda BiH i izrečenoj zatvorskoj kazni od 13 godina Senadu Dautoviću, za zločine nad bugojanskim civilima hrvatske nacionalnosti, jasno stoji da su oni počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?