HAAG

Tužitelj za višegodišnji zatvor, a obrana traži oslobađanje

haag
VL FOTO
09.01.2011.
u 12:10

Nakon skoro petogodišnjeg sudskog postupka početkom veljače završne riječi u haaškom suđenju za Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića

Haaško tužiteljstvo i predstavnici obrane šestorice bivših visokih hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne uputili su u petak pisano obrazloženje završnih riječi u kojima je Tužiteljstvo uputilo zahtjev za određivanjem višegodišnjih zatvorskih kazni protiv optuženih, dok su odvjetnici zatražili oslobađanje svojih branjenika, doznaje Večernjak.

‘Kazna’ tajna

Podaci o tome kolike su kazne zatražene za šestoricu optuženih, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, načelnika Glavnog stožera Hrvatskoga vijeća obrane generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, zapovjednika Vojne policije Valentina Ćorića i voditelja Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, označeni su kao tajna.

Ovaj dokument ustvari predstavlja analizu postupka, dokaza i same optužnice koje su obje strane dostavile sudskome vijeću. Iznošenje završnih riječi u ovome postupku počinju u ponedjeljak, 7. veljače.

Branitelj generala Slobodana Praljka, odvjetnik Božidar Kovačić rekao je kako nije uspio proučiti završno pismo tužiteljstva, no da se Tužiteljstvo potrudilo napuhati ovaj slučaj.

- Očekivati je oštar pristup tužitelja s obzirom da se Tužiteljstvo potrudilo da ovo bude najopsežniji predmet pred Haaškim sudom, od same optužnice, duljine trajanja postupka, broja predstavljenih dokaza i izvedenih svjedoka.

Što biste vi učinili da ste tužitelj i da ste to predstavili na taj način kao veliki slučaj? No, to je samo jedna strana, tužiteljevi navodi. Na drugoj su argumenti obrane, a Sud će u konačnici odlučiti, rekao je Kovačić za Večernji list.

Iznošenje završnih riječi u ovome postupku, prema njegovim riječima, trajat će najmanje do kraja veljače.

Očekuje se, međutim, da bi sudsko vijeće Haaškoga suda trebalo donijeti presudu tek za pet-šest mjeseci. Tijekom postupka Tužiteljstvo je vrlo neuspješno pokušavalo dokazati politički koncipirani dio optužnice da je više osoba pokrenulo i sudjelovalo u ‘udruženom zločinačkom pothvatu’ etničkog čišćenja bosanskih muslimana i drugih nehrvata s prostora Herceg Bosne te pripajanja tih teritorija kao dijela ‘velike Hrvatske’.

Zločinački pothvat

Za zločinački pothvat se teretilo i bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška, predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne Matu Bobana te bivšeg načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske Janka Bobetka.

Ključne riječi

Komentara 2

DZ
dzalic
18:38 09.01.2011.

neka im je dragi Bog na pomoci.

Avatar bucalo
bucalo
14:59 22.01.2011.

ma ljudi sto sve lova pravi i napravise drzavu mu u srcu europe,a sad ce bit veselo

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?