NEMA ŠTEDNJE

Troškovi za plaće i socijalu u BiH porasli za skoro 600 milijuna KM

vijece
VL FOTO
27.04.2012.
u 09:42

Glomazna bh. administracija uzima sve više novca za plaće, naknade...

Troškovi za plaće administracije, odnosno svih onih koji se financiraju iz državnog, entitetskih i županijskih proračuna, porasli su prošle godine za više od 131 milijun maraka.

Rast troškova

Ovaj podatak iz godišnjeg izvješća Centralne banke BiH temelji se na podacima za prva tri kvartala prošle godine, dok će konačni podaci za 2011. godinu nedvojbeno otkriti da su troškovi za plaće, naknade i druge kompenzacije zaposlenima u državnoj upravi porasli znatno više u odnosu na prethodnu godinu. Čak 30 posto svih proračunskih rashoda u BiH odlazi na plaće i naknade, pa su planovi o smanjenju primanja u administraciji na svim razinama očekivano i logično rješenje. Rast troškova za plaće primjetan je na svim razinama, pa su tako državne institucije u prva tri kvartala prošle godine za ove namjene utrošile 485 milijuna KM, što je skoro dvije trećine svih rashoda. U odnosu na isti period prethodne godine iznos isplaćen na ime plaća veći je za 14,9 milijuna KM ili 3,2 posto. Prema operativnom konsolidiranom izvješću u Federaciji BiH, u periodu siječanj-rujan 2011. godine ostvaren je bruto-suficit u iznosu 147,4 milijuna KM i veći je za 83,6 milijuna KM u usporedbi s istim periodom prethodne godine. No, i u Federaciji je zamjetan rast troškova na plaće i naknade. Na godišnjoj razini za plaće zaposlenih u vladinom sektoru u Federaciji BiH potrošeno je 1,03 milijarde KM, što je za 56,7 milijuna KM ili 5,8 posto više nego u odgovarajućem razdoblju 2010. godine. Troškovi za plaće korisnika proračuna povećani su prošle godine i u Republici Srpskoj. Na ime kompenzacije zaposlenima u vladinom sektoru u promatranom periodu utrošeno je 546,9 milijuna KM, a to je za 60,8 milijuna KM ili 12,5 posto više nego u prethodnoj godini.

Godišnja razina

Dakle, iznosi za plaće i naknade konstantno rastu, baš kao i socijalna izdvajanja, za koja međunarodne financijske institucije također upozoravaju da su previsoka. Ukupno, proračunska izdvajanja za socijalne kategorije bila su u prva tri kvartala prošle godine veća za 465,9 milijuna maraka i u postotcima bilježe rast od 17,4 posto na godišnjoj razini. Ova stavka ujedno je najveći dio ukupnih rashoda, jer čini 44,6 posto tog iznosa. Socijalna davanja posebno su velika u Federaciji, čime se samo potvrđuje zaključak da je socijalni sustav u ovom entitetu financijski neodrživ. U Federaciji BiH 1,8 milijardi KM ide za socijalna davanja, a u Republici Srpskoj za ove potrebe usmjerava se 1,29 milijardi maraka. Prošle godine su rasla izdvajanja za ove potrebe u oba entiteta. Federacija BiH ih je uvećala za tri, a Republika Srpska za čak 47,3 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?