SIPA

Troškovi premašeni za čak pet milijuna maraka

SIPA
Zoran Grizelj
27.05.2010.
u 09:27

Traži se smjena direktora SIPA-e Mirka Lujića zbog kršenja financijskog plana i stvaranja dodatnih troškova

Izgradnja trajnog sjedišta Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) bit će ponovno problematizirana u Parlamentu BiH. Nezadovoljni izostankom jasnih odgovora ravnatelja SIPA-e Mirka Lujića, zastupnici SDA inicirat će raspravu, a vjerojatno i istragu zbog probijanja vremenskog roka, ali i financijskog plana, za okončanje radova na izgradnji zgrade za trajni smještaj SIPA-e.

Probijen rok

Kada je prije ravno dvije godine u Lukavici u Istočnom Sarajevu položen temeljni kamen za izgradnju budućeg sjedišta SIPA-e, bilo je najavljeno da će radovi trajati 15 mjeseci. Ovaj rok davno je probijen, a razloge su službeno od rukovodstva SIPA-e zatražili parlamentarci predvođeni zastupnikom Šemsudinom Mehmedovićem.

Njih zanima i zbog čega je iznos za izgradnju uvećan za više od pet milijuna KM, te zašto je započelo useljavanje u zgradu kada radovi niti na vanjskom niti na unutarnjem dijelu objekta još nisu završeni. Službenog odgovora iz SIPA-e još nema, a ni mi ga jučer nismo dobili u ovoj agenciji.

Očito je, međutim, da SDA u svemu vidi političko-poslovnu pozadinu, jer je izvođač radova na zgradi SIPA-e kompanija Integra inženjering iz Laktaša, čiji je vlasnik Slobodan Stanković, biznismen za kojeg se tvrdi da je vrlo blizak SNSD-u.

Nova sistematizacija

-Je li se preseljenje u novu zgradu radi, uvjetno rečeno, nasilno da bi se izbjeglo plaćanje tzv. penala od izvođača zbog probijanja roka za okončanje radova, jedno je od pitanja na koje Mehmedović čeka odgovor iz SIPA-e. Zastupnik SDA očito ima informacije iz same agencije, jer je, između ostalog, tražio pojašnjenje zašto su uredi u novoj zgradi agencije, koji su dodijeljeni Kriminalističko-istražnom odjelu na korištenje, označeni samo za tri odsjeka, kada u tom odjelu postoji pet do šest odsjeka.

Logično je pitanje je li to gospodinu Lujiću netko obećao da će proći nova sistematizacija, te je po svojoj volji već ugradio novu sistematizaciju koja još uvijek nije prošla zakonsku proceduru u Vijeću ministara, pita Mehmedović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?