Mostar

Troje čudo spasilo od autobombe

Autobomba
16.04.2013.
u 10:12

Eksplozija se dogodila dok je Petar Golemac, u pratnji punice, vozio trudnu suprugu na redovitu liječničku kontrolu u bolnicu

- Strahovito je puklo samo što smo krenuli s parkirališta. Od siline eksplozije vozilo se podiglo u zrak. Moja žena, koja za 15 dana treba roditi prvo dijete, počela je panično vrištati i plakati ispod aktiviranog zračnog jastuka. Samo sam mislio na nju. Iza je bila punica i svi smo, pukom srećom, nekako uspjeli preživjeti ovaj teroristički napad. Vozilo je potpuno uništeno, a na nama nije bilo ni kapi krvi. Pravo čudo. Žena je dobila injekciju za smirenje i zadržana je u bolnici, a liječnik je rekao da je s bebom sve dobro, ispričao nam je, svega 20 minuta nakon snažne detonacije autobombe, oštećeni Petar Golemac iz Mostara, koji je i pozvao Hitnu pomoć te izvukao suprugu iz auta. Bio je u panici da će žena od šoka izgubiti dijete.

Ispod motora

Netko je ispod motora, kod lijevog prednjeg kotača, njegova “BMW 5” podmetnuo razornu napravu i aktivirao je daljinskim upravljačem u mostarskom naselju Zgoni, kod zgrade bivšeg ZAP-a u Dubrovačkoj ulici, kada je povezao punicu i trudnu suprugu na liječnički pregled. Iako to nije uobičajena praksa hercegovačkih bombaša, eksplozija se dogodila za jutra oko 7.55 u jednosmjernoj ulici ispred stambene zgrade u kojoj živi Petrova punica Jasminka Dilber, i to samo nekoliko sekundi nakon što su njih troje sjeli u vozilo i krenuli prema bolnici na redovit pregled za trudnicu Deu.

- Sjeli smo naprijed, a punica nazad. Auto je normalno krenulo nekoliko metara. Inače, unazad dva dana se nešto čulo u motoru prilikom paljenja, ali nisam utvrdio o čemu se doista radilo - kaže Golemac, koji, inače, posjeduje manji servis za vozila BMW u naselju Raštani.

- Baš sam ovih dana planirao prodati ovaj BMW. Vjerujte, nemam dugova, niti je meni tko dužan. Ni s kim nisam u svađi, niti sam ikada bio. Normalno radim kao i svi drugi. Nitko mi nije prijetio, niti upućivao bilo kakve znakove da bi me mogao likvidirati, osobito na ovako okrutan način- ističe Golemac.

Naš sugovornik navodi da mu nije jasno kako je netko uspio postaviti eksplozivnu napravu pod vozilo, niti kada se to točno dogodilo. Petar je i istražiteljima ponovio da je u posljednja dva dana teško palio BMW, pa se sumnja da mu je eksplozivna naprava možda i ranije postavljena, ali se iz nekog razloga nije aktivirala.


Poznanici napominju da je čitava obitelj Golemac u šoku i da nitko od njih nije mogao pretpostaviti što je motiv napada. Očito je, kažu oni, da je Petar bio meta, ali nikome nije jasno što je razlog tome. I prema njihovim riječima, Petar se nije žalio da mu netko prijeti ili da mu je život ugrožen pa su vijest o eksploziji primili s nevjericom.

To je terorizam!

Zanimljivo je spomenuti da na okolnim parkiranim vozilima nije bilo oštećenja, a tek je razbijeno staklo na balkonu stana na prvom katu. Sve to govori u prilog da se radilo o profesionalnom postavljanju paklene naprave. Kako kažu, stanari su prvo pomislili da je puklo na obližnjem gradilištu, ali su potom začuli zapomaganje.

- To je terorizam. Nije ih bilo briga hoće li tko drugi stradati. Pa u to vrijeme ljudi idu na posao, a djeca u školu, negodovali su stanari. Da je situacija ozbiljna posvjedočio je i dolazak ministra MUP-a HNŽ Marija Šulente. Istraga je u tijeku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?