Nova izdanja

Tri knjige fra Franje Mabića

Fra Mabić
11.10.2012.
u 09:53

Knjige:
“Tjestenine i rižoti”, “Pripovijetke i događaji” i “Dvije Dragice Pavković”

Iz tiska su izašle tri nove knjige svećenika fra Franje Mabića, župnika u Izbičnu. Radi se o knjigama “Tjestenine i rižoti”, “Pripovijetke i događaji” te drugo izdanje knjige “Dvije Dragice Pavković”. “Glede triju novih mojih knjiga, one su dugo pripremane. Želio bih zahvaliti svim suradnicima, a napose gosp. ing Stipi Novokmetu, prof Andriji Stojiću, tiskari “Suton” - Davoru i Anti i svima onima koji su pomogli na bilo koji način da ove tri knjige ugledaju svjetlo dana”, napisao je fra Mabić na svojoj web stranici.

Recepti i komentari

Knjiga “Tjestenine i rižoti” donosi 119 recepata jela pripremljenih od tjestenine i rižota. “Kuhao sam i pripremao sve, od najjednostavnijih juha, čorba i gulaša do brudeta riječnih i morskih, hobotnica, škampa, školjki, pa nezaboravnih rižota toliko vrsta, a na prvom mjestu je svakako talijanska tjestenina i umaci svih vrsta”. Druga knjiga “Pripovijetke i događaji” je skup članaka, pripovijetki, priča i događaja koji su se, prema fra Mabićevim riječima, stvarno dogodili pojedinim osobama ili su stvarni događaji u vremenu u kojem su nastali u posljednjih tridesetak godina. Priče, pripovijetke i zgode su nastajale u podnožjima brda u stolnim mjestima ispod njih ili su davno nastale kao neke koje je uho primilo, a jezik prihvatio skoro kao narodne priče i zgode. “Došlo vrijeme skidanja prašine s pojedinih zapisanih zgodica što dočekaše promjenu - umjesto staroga pisaćega stroja vidjeti današnja računala i proći kroz njih. Kroz sličan proces prolazi i njihov sadržaj u obnovi sjećanja na neke događaje koji su iza nas ili davno iza nas, a pomalo još žive tu negdje u našem okružju ili vidokrugu”, navodi fra Mabić.

Dvije mučenice

U “Pripovijetkama” je i nekoliko fra Mabićevih komentara i članaka tiskanih u Večernjaku. Treća knjiga je u biti drugo izdanje knjige “Dvije Dragice Pavković” (Okrutno mučeništvo u kasnu jesen 1947.), koje donosi nekoliko novih svjedočenja, te izgradnju novoga spomenika “Grobovi Dviju Dragica” i samu proslavu blagoslova novoga spomenika 10. lipnja 2012. Dvije Dragice Pavković mučenički su stradale od tadašnjeg komunističkog režima.

“Knjiga o Dvjema Dragicama se morala dogoditi kad-tad. To vrijeme je, izgleda, upravo sad. One pišu knjigu već šezdeset godina i to je trebalo samo uobličiti i staviti na papir da se zove knjiga”, navodi se u uvodu knjige. Fra Franjo Mabić rođen je 25. ožujka 1952. u Kočerinu pokraj Širokoga Brijega. Za svećenika je zaređen u Bologni 18. veljače 1978. Od tada je bio duhovni pomoćnik u Konjicu i Čerinu te župnik u Posušju, Šuici, Mostaru i sada u Izbičnu. Redoviti je član Društva hrvatskih književnih prevoditelja i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?