LiNK

Trgovine na malo uskoro uvode fiskalne blagajne

trgovina-novi
Arhivska fotografija
06.10.2010.
u 10:05

U interaktivnom razgovoru Marić i Jerkić su pojasnili poduzetnicima što trebaju poduzeti i kako će najlakše uvesti fiskalni sustav

U Udruženju za poduzetništvo i posao LiNK Mostar održana je prezentacija o fiskalnim sustavima i fiskalnim blagajnama koje se uskoro uvode u BiH. Prezentaciju su održali Mario Marić i Željko Jerkić iz tvrtke NET Mostar. Naime, Zakon o fiskalizaciji je već stupio na snagu i užurbano se priprema uvođenje novog fiskalnog sustava. Zbog toga je LiNK organizirao ovo savjetovanje za prvu skupinu članova i poduzetnika iz regije Hercegovina da se poduzetnici bolje upoznaju s ovim propisima i novinama, istaknuli su iz ovog udruženja.

Na obuci je, uz ostalo, bilo riječi o tomu tko ne mora posjedovati fiskalnu blagajnu, a tko mora, kao i koje su komponente fiskalnog sustava, koja je dokumentacija potrebna za fiskalizaciju registra blagajni i kupovinu te izbor fiskalnog uređaja. Govoreći o temi fiskalizacije Mario Marić je istaknuo kako fiskalizacija nije obvezna za samostalne poljoprivredne proizvođače u slučaju kada vrše prodaju svojih proizvoda u obiteljskom gazdinstvu te vlastite zanatske radnje koje proizvode umjetnička djela kao i banke, osiguravajuća društva, energetska, komunalna i telekomunikacijska poduzeća, dok svi ostali moraju uvesti ovaj sustav. Prema planu i dinamici uvođenja ovog sustava najprije je planirano to učiniti u trgovina na malo, a kasnije i sva ostala poduzeća. Do sada je već trebalo biti uvedeno u hotele, kampove, restorane, ugostiteljske objekte, trgovine farmaceutske i medicinske opreme kao i kozmetičke radnje i ljekarne. Ipak, s tim se nešto kasni i zato je u ovoj fazi užurbano uvođenje ovog sustava jer je u drugoj fazi planirano uvođenje u trgovine na veliko i sve druge djelatnosti.

Inače, fiskalni sustavi će omogućiti izdavanje fiskalnih računa, reklamiranih računa, presjek stanja, dnevna i periodična izvješća kao i sve ono što je propisano pravilnicima i zakonima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?