Livno

Treba ustanoviti radne sudove te ukinuti pristojbe za radne sporove

Sindikati
28.12.2012.
u 10:27

Predstavnici
sindikata iz četiri županije i NVO-a razgovarali su o zakonodavstvu

“Dostojanstven rad: izazovi i preporuke” naziv je okruglog stola koji je u Livnu okupio veliki broj sudionika unatoč tomu što je 2012. pri kraju. Predstavnici sindikata i nevladinih organizacija iz USŽ, HNŽ, ŽZH i HBŽ i institucija razgovarali su o zadanoj temi u organizaciji Centra za građansku suradnju iz Livna i Udruženja građanki “Grahovo” iz Bosanskog Grahova.

Uvjeti rada

Razgovaralo se o radnom zakonodavstvu, ukazano je na sporne članke Prijedloga zakona o radu FBiH, te naglašeno kako Vlada nije prihvatila dobar dio sindikalnih prijedloga. Glavni županijski inspektor Željko Konta je govorio o ulozi uprava za inspekcijske poslove u ostvarivanju dostojanstvenih uvjeta rada. On je naglasio kako su pri osnivanju uprave u HBŽ-u zacrtani određeni ciljevi kojima se teži, a borba protiv rada ‘na crno’ svakako je trajna zadaća ove uprave. Konta je istaknuo da je jedna od poteškoća s kojima se suočavaju svakako i nedostatak određenih zakona i pravilnika, te da se “županijski zakoni donose samo iz jednog razloga, a taj je da bi kazne (odnosno prihodi), koje izrekne inspekcija, išli u županiju”. Problem je i razjedinjenost unutar samih sindikata - kazao je Konta i dodao kako bi bilo dobro imati i zakon o sindikatima.

Doneseni zaključci

- Sindikat se treba konstantno jačati, i iznutra, i prema vani - istaknuo je predsjednik Sindikata djelatnika u MUP-u HNŽ-a Tino Krivić. Muhamed Mahmutović, Savez samostalnih sindikata BiH - USŽ, prisutnima je prezentirao kako sindikat može biti ravnopravan partner u pregovorima. Na skupu došlo se i do nekoliko zaključaka na čijoj će se realizaciji raditi u idućem razdoblju, a to su: inzistiranje na provedbi radnog zakonodavstva, zagovaranje uspostave radnih sudova koji će se baviti samo problematikom vezanom uz radno-pravni status, zagovaranje za izvršenje sudskih odluka, smanjivanje ili čak potpuno ukidanje sudske pristojbe kod pokretanja tužbenih zahtjeva iz oblasti rada i sl.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?