Livno

Treba radikalno promijeniti odnos prema invalidima

Invalidi
Željka Mihaljević
15.05.2013.
u 10:31

U okviru Strategije stoji da treba ukinuti diskriminaciju osoba s invaliditetom, kao i nejednak tretman civilnih i vojnih invalida

U Livnu je održana prezentacija Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Federaciji BiH 2011. - 2015., koju su zajedno organizirali Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ i OESS Livno. Cilj prezentacije je da se predstavnici općinskih vlasti, centara za socijalnu skrb i različitih udruga u HBŽ-a upoznaju sa Strategijom i svojom ulogom u njenoj implementaciji. Resorni županijski ministar dr. Darko Horvat je istaknuo kako je HBŽ jedna od pet županija u Federaciji BiH koja je u završnoj fazi izrade Akcijskog plana koji proizlazi iz spomenute Strategije.

Inače, Strategiju za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u FBiH 2011. - 2015 prezentirali su Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i dr. Marina Bera, pomoćnica ministra zdravstva u federalnoj Vladi.

Jonjić je u svom izlaganju naglasio kako Strategija definira ciljeve, mjere, aktivnosti, rokove i nositelje aktivnosti u 12 oblasti koje su od interesa za osobe s invaliditetom, a to su: socijalna zaštita, pristupačan život u zajednici i stanovanje, zdravstvena zaštita, odgoj i obrazovanje, sport i rekreacija, profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje, obitelj, informacije, komunikacije, podizanje svijesti, sudjelovanje u javnom, kulturnom i političkom životu, istraživanje i razvoj, organizacija osoba s invaliditetom i međunarodna suradnja. Također je kazao kako vjeruje da će ova strategija radikalno promijeniti odnos prema osobama s invaliditetom, a dr. Bera je prezentirala mjere planirane u oblasti zdravstva koje bi trebale poboljšati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?