Dan općine

‘Treba još puno uraditi ako želimo da mladost ostane’

Dan Livna
29.09.2012.
u 11:12

Spomenut je projekt Gradskog parka u koji je uloženo 600 tisuća KM

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Livno je zaokružilo višednevno obilježavanje 1120. godišnjice prvog spominjanja imena ovoga grada i livanjskog kraja u jednom pisanom dokumentu. Na obroncima oko Livanjskog polja do danas je očuvano četrdesetak ilirskih gradina, a stare rimske ceste, starokršćanske bazilike i brojni stećci upućuju na povijesni značaj kraja u kojemu se kontinuitet življenja može pratiti do unatrag 4000 godina.

Najstariji dokument

Najstariji pisani dokument u kojemu se spominje Livno je “Povelja kneza Mutimira” od 28. rujna 892. Stoga se ovaj datum obilježava kao Dan općine. Bilo je riječi o radu u protekloj godini. Općinski načelnik Luka Čelan spomenuo je cijeli niza infrastrukturnih projekata, među kojima posebno mjesto svakako ima Gradski park s višenamjenskim sadržajima u rekonstrukciju kojega je uloženo 600.000 KM. Zgrada Narodnog sveučilišta s novim pročeljem, prozorskim otvorima i uređenom kinodvoranom zasjala je u novom ruhu, a u tijeku su radovi na nogostupima, asfaltiranju ulica i izvođenje radova na sjevernom kraku prstenastog vodovoda.

Još puno posla

Sve to, kazao je Čelan, napravljeno je kako bi grad bio ljepši jer to i Livno i Livnjaci zaslužuju. Predsjednik OV Nijaz Golub čestitao je sugrađanima 1120. rođendan, te dodao kako unatoč svemu Livnjaci nemaju velikog razloga za slavlje, jer gospodarstvo nije pratilo pozitivne pomake na infrastrukturnom planu: „Tu bi morali puno više uraditi ako mislimo da nam mladost ostaje u Livnu i da imaju od čega živjeti. Dakle, jesam za sve ovo, nije to loše, ali moramo ljudima pokušati osigurati radna mjesta. Bez toga neće biti ni Livna, ni njegovog opstanka. “Na tom putu općinsku izvršnu i zakonodavnu vlast čeka još puno posla, a odluka da se metar četvorni zemljišta u poljoprivredno-proizvodnoj zoni Brda da za 1 KM, jedan je od načina na koji se nastoje privući investitori. Proslavu su uveličali gosti, među kojima predsjedatelj VM BiH Vjekoslav Bevanda i generalni konzul RH Velimir Pleša.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?