Burno zasjedanje

Traže se glasovi iz FBiH za smjenu Bećirovića

Vijeće
06.09.2012.
u 09:08

Stavovi SDA na proširenom kolegiju nije podržao SDS-ov zahtjev za Bećirovićevu smjenu. Njihovi argumenti za smjenu su nešto drugačiji

Inicijative za smjenu zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića najvjerojatnije će biti tema današnjeg zasjedanja Zastupničkog doma, iako na sjednici proširenog kolegija nije bilo dovoljno glasova da se ona uvrsti u dnevni red. No, izvjesno je da će SDS na samoj sjednici ponovno tražiti da se inicijativa za smjenu uvrsti u dnevni red. Bećirovićeva smjena bi vjerojatno značila i izlazak njegove stranke, SDP-a, iz vlasti na državnoj razini i novu prekompoziciju vlasti. Teško je vjerovati da će se to i dogoditi, barem ne prije lokalnih izbora. Kako neslužbeno doznajemo, većina stranačkih lidera slaže se s ocjenom da s bilo kakvim smjenama na državnoj razini treba pričekati ishod lokalnih izbora. Priča o tome, međutim, dobro dođe u zahuktaloj predizbornoj kampanji.

SDA odbacila SDS


SDA na proširenom kolegiju nije podržao SDS-ov zahtjev za Bećirovićevu smjenu, ali je podnio svoj zahtjev s potpuno drugačijom argumentacijom zašto Bećirović treba otići iz rukovodstva Doma. Dok SDS zahtjev za smjenu obrazlaže Bećirovićevom samovoljom i upućivanjem pisma predsjedniku srbijanskog parlamenta, SDA navodi „činjenicu“ da parlamentarna većina sa SDP-om, čiji je Bećirović član, više ne postoji te niz razloga kojima je obrazlagala i zahtjev za smjenu Bećirovićevog stranačkog šefa, Zlatka Lagumdžije.

Čeka se odluka


No, u SDA ne kriju da će njihovo glasovanje za Bećirovićevu smjenu umnogome ovisiti i o ishodu današnjeg zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj je SDP s novim koalicijskim partnerima najavio smjenu SDA-ovog kadra u rukovodstvu ovog doma, Denisa Zvizdića. Drugim riječima, ako SDP smjeni Zvizdića, SDA će glasovati za smjenu Bećirovića. Da bi Bećirović bio smijenjen iz rukovodstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH potrebna je natpolovična većina glasova, a to znači 22 glasa koja uključuju najmanje trećinu glasova iz svakog od entiteta. Za sada je izvjesno da bi za smjenu glasovalo devet zastupnika SNSD-a i četiri SDS-a, ali je upitno postoji li među zastupnicima iz Federacije trećina, u ovom slučaju 10 zastupnika, koji su spremni podržati takav prijedlog. SDA ima ukupno sedam zastupnika, a kako dva HDZ-a zastupaju stav da s bilo kakvim smjenama treba pričekati ishod lokalnih izbora, nedostajuća tri glasa mogla bi se tražiti u Stranci za BiH i HSP-u.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:26 06.09.2012.

I tako BiH ide u bolju buducnost. Jedan korak naprijed i deset nazad.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?