Sarajevo

Tisuće sudionika na najvećem skupu u regiji

Marin Dvor
02.09.2012.
u 11:08

Međunarodni susret za mir pod geslom "Naša je budućnost živjeti zajedno" počinje 9.rujna

Petnaest godina nakon povijesnog posjeta blaženog Ivana Pavla II. Sarajevu i BiH, ponovno će se slušati riječi koje je Papa izgovorio čim je stigao na tlo BiH 12. travnja 1997. godine. Naime, Papa je tada kazao: Neka nikada više ne bude rata, neka više nikada ne bude mržnje i nesnošljivosti... Neka Bog udijeli BiH, kao i cijelom puku Balkana, Europe i svijeta, da nikada ne prestane dobro mira u pravdi“. Upravo na ovim Papinim riječima temelji se i predstojeći najveći događaj vezan za religijski i politički dijalog koji će se održati u Sarajevu od 9. do 11. rujna.

Potpora institucija

Podsjetimo, Zajednica Santa Egidio, Islamska zajednica u BiH, Srpska pravoslavna crkva, Vrhbosanska nadbiskupija i Židovska zajednica u BiH upriličit će i promovirati Međunarodni susret za mir pod geslom “Naša je budućnost živjeti zajedno“. Inicijativa koja je pokrenuta u uskoj suradnji s vjerskim zajednicama u BiH, dobila je punu potporu svih institucija u BiH. Dvadeset godina od početka rata, zajednica Santa Egidio, koja se već dugo bavi međureligijskim dijalogom želi promovirati ovaj međunarodni susret za mir koji su nazvali “Ljudi i religije 2012. godine u gradu Sarajevu. Prema informacijama predstavnika ove zajednice, stotinjak vjerskih poglavara svih vjera i konfesija te mnogi uglednici iz svijeta kulture i politike, iz preko 60 zemalja, učinit će od Sarajeva grad mira i suživota kao i simbola za Europu i za cijeli svijet. Iz zajednice Santa Egidije poručuju kako je za stabilnost i sigurnost Europe nužno ojačati miran suživot u zemljama Jugoistočne Europe.

Stvaranje ozračja povjerenja

Kardinal Vinko Puljić u povodu održavanja ovog velikog događaja ističe, kako se ovim međureligijskim susretom želi doprinijeti izgradnji ozračja povjerenja i poštovanja u cijeloj regiji. U tu svrhu sudjelovanje religijskih vođa svjetskih religija od temeljne je važnosti kako bi na ovim prostorima prestala logika nasilja. Što se pak tiče programa, on započinje u nedjelju 9. rujna svečanom konferencijom koja će održati u velikoj dvorani športskog centra Skenderija, nakon čega će uslijediti 30 panela o najistaknutijim temama međureligijskog dijaloga i suvremenog društva. Ta tri dana bit će zaključena završnom svečanošću na trgu u općini Stari Grad, gdje će biti proglašen i potpisan zajednički dokument o miru - Apel za mir Sarajevo 2012., a prije toga održat će se molitva za mir pripadnika različitih Crkava i Religijskih zajednica. Uz nekoliko tisuća sudionika susreta, ovom događaju će nazočiti više od 400 službenih gostiju, predstavnika kršćanskih crkava i velikih religija, te politički predstavnici iz zemalja EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?