AKCIJA "TEŠANJ"

Tisuće projektila iz Švedske i Irana planski skriveno 2002.

tesanj
11.07.2013.
u 09:22

Riječ je o jednoj od najvećih količina skrivenog oružja pronađenih nakon rata u BiH

Tešanj i okolica i jučer su bili blokirani. Policija, istražitelji, vojska, SIPA..., iskopavali su skriveno naoružanje. Na terenu su bili i pripadnici FBI-ja i NATO-a. Jedna od najvećih količina skrivenog oružja koje su nakon rata pronađene u BiH predmet su opsežne istrage. Prema riječima stručnjaka da je skriveno skladište eksplodiralo nastala bi katastrofa, ne samo za ovo područje nego i šire.

Nova iskopavanja

Na području Kaloševića u blizini Tešnja i jučer su nastavljena iskopavanja naoružanja koje su otkrili pripadnici SIPA-e i istražitelji Tužiteljstva BiH, potvrdila je policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić. Pripadnici SIPA-e započeli su početkom tjedna realiziranje akcije kodnog naziva “Tešanj”. - Nakon svih operativnih saznanja, na terenu je locirana i pronađena velika količina oružja i eksplozivnih sredstava protuoklopne namjene. S tim u vezi, postupajući po naredbi Suda BiH i TužiteljstvaBiH, pripadnici SIPA-e, uz asistenciju pripadnika Oružanih snaga BiH, započeli su pretresanje zemljišta - određenih parcela, na lokaciji sela Kolaševići, navedeno je jučer na press konferenciji koja je održana u SIPA-i. Prema saznanjima, do sada je pronađeno i iskopano 588 kumulativnih projektila za ručni raketni bacač RPG, od kojih su tri uništene na mjestu pronalaska zbog nestabilnosti, kao i 589 barutnih punjenja za projektile. Osim navedenog, pronađeno je 60 projektila, 84 mm za bestrzajni top (tri vrste: 24 rasprskavajući, 6-svjetleći, 30 dimni). Po mišljenju relevantnog stručnjaka za navedenu oblast, projektili su Iranskog (Nader) i švedskog podrijetla (Karl Gustav). Prema raspoloživim obavještajnim podacima, oružje je na spomenutu lokaciju planski i organizirano skriveno 2002. godine, po naređenju osoba koje su obnašale određene dužnosti u okviru lokalne vlasti. Radi se o oružju koje je skriveno i nakon rata nije predano kroz akciju “Žepa”, niti međunarodnim snagama za provedbu mira u BiH. Osim navedenog, postoje i operativna saznanja koja ukazuju da je veća količina pješačkog naoružanja, sakupljena na više punktova na području Zeničko-dobojske županije ilegalno prevezena i distribuirana na području Kosova. Pripadnici SIPA-e paralelno s akcijom “Tešanj” provode još jednu vezanu uz problematiku ratnih zločina, čiji se glavni sudionici dovode u vezu i s operativnom akcijom “Tešanj”. Jedan od onih za koje se sumnja da ima veze s navedenim skrivenim naoružanjem je Šemsudin Mehmedović, dužnosnik SDA i aktualni državni zastupnik, koji je u ratu bio načelnik Centra javne sigurnosti Tešanj. Šemsudina Mehmedovića se već od prošle godine istražuje po pitanju ratnoga zločina nad Srbima u Tešnju. Dokaza za ratni zločin je dosta, a s kojima je upoznato i Tužiteljstvo BiH. Osnova za optuživanje Mehmedovića je službena zabilješka CJS-a u kojoj se on sumnjiči za odsječene srpske glave na području Žepča, što se prema postojećoj snimci, do sada više puta objavljenom u javnosti, vezuje uz mudžahedine, a što se jasno i vidi.

Otkrivanje odgovornih

No, Centar javne sigurnosti Doboj je na osnovi te zabilješke podnio prijavu protiv dužnosnika SDA Šemsudina Mehmedovića i onda je na osnovi toga i otvorena istraga. Prema našim saznanjima, postoje dokazi koji povezuju umiješanost u skrivanje naoružanja i ratni zločin nad Srbima, a sve vodi do bošnjačkog političkog vrha. Mještani Tešnja prepričavaju kako su sumnja da je Mehmedović dogovorio s ratnim prijateljima skrivanje naoružanja u srcu Bosne s jasnim planom i dogovorom. Iskopavanja će biti i danas. - SIPA nastavljaja akciju s ciljem otkrivanja svih odgovornih osoba za skrivanje naoružanja i dokumentiranja njihovih nazakonitih radnji - naglasili su iz SIPA-e.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?