Naslovnica

Tigrasti komarci uskoro u BiH

Mostar više od dva desetljeća nije zaprašivan tijekom noći protiv komaraca
12. kolovoza 2011. u 13:08 1 komentara 101 prikaza
insekti
Foto: VL FOTO

- Azijski tigrasti komarac već je došao do Splita i vjerujem da neće trebati puno vremena proći da se pojavi u Hercegovini. Ako je iz Italije mogao doći do južne Hrvatske, onda nije nikakav problem da uskoro dođe i do nas, rekao nam je direktor mostarske Veterinarske stanice Stjepan Prgomet.

Žive u starim gumama

Naglasio je kako se ovi komarci obično nastanjuju u starim gumama. - Nakon kiše, voda ostaje u gumama i ti komarci se u toj toploj vodi razmnožavaju. Pretpostavlja se kako je tigrasti komarac u Split došao u kamionu iz Italije. Nažalost, postoji velika opasnost da će uskoro doći i na ove prostore, ustvrdio je Prgomet dodavši kako je ujed tigrastog komarca puno opasniji, kako će se opasnost od prijenosa bolesti znatno povećati, te kako postoje i druge komplikacije. - Radi se o jako agresivnoj životinji koja će s vremenom istrijebiti naše autohtone vrste komaraca koje su znatno slabije od azijskog tigrastog komarca, objasnio nam je naš sugovornik. Inače, Mostar je proteklih nekoliko tjedana pod pravom najezdom komaraca. Građani se tuže zbog brojnih ujeda, neki čak traže i pomoć liječnika. Kada se uzme u obzir kada su ovi prostori posljednji put zaprašivani protiv komaraca, nije ni čudo da je grad na Neretvi došao u ovakvu situaciju.

- Uopće se ne sjećam kada je Mostar posljednji put zaprašivan protiv komaraca. Na ovim prostorima ima mnogo mjesta koja su pogodna za njihovo razmnožavanje i uopće nije čudno što ih ima toliki broj i što se građani žale na veliki broj ujeda. To su uglavnom autohtone vrste komaraca s ovih prostora, a ako se pojavi azijski tigrasti komarac, imat ćemo znatno drukčiju, opasniju priču od ove današnje, kazao je naš sugovornik. Čak se i stariji Mostarci teško sjećaju kada je grad posljednji put iz zrakoplova zaprašivan protiv komaraca.

Posljednji put 1990.

- Koliko se sjećam, to je bilo 1990. godine. Tada je zaprašivanje bilo redovito i ovaj problem skoro da nije postojao. Danas je slika sasvim drukčija, što je i očekivano ako uzmemo u obzir da grad nije zaprašivan više od dva desetljeća, govori nam jedan od starijih Mostaraca kojeg smo zamolili da se sjeti kada je grad posljednji put nešto uradio u borbi protiv ovih životinja. U Gradskoj upravi Mostara nismo mogli dobiti ni odgovor tko je zadužen za ovo pitanje, a o tome što se planira raditi po ovom pitanju, suvišno je i pričati. Stjepan Prgomet nam je rekao kako bi gradske vlasti trebale voditi brigu o ovom pitanju, ali kako razumije i trenutnu poziciju Gradske uprave. - Ne znam kako možemo očekivati da će se raditi na ovim aktivnostima kada Gradska uprava Mostara jedna ima novca izmiriti svoje osnovne obveze. Sumnjam da će se ovaj problem uskoro riješiti, zaključio je direktor Veterinarske stanice Mostar.

  • Avatar rocky-tg
    rocky-tg:

    a šta ovde nije došlo da ne valja. a ove oči komarca sigurno nisu takve.