ČUDNO VRIJEME

Temperaturni šokovi pune domove zdravlja

kisa (1)
Tomislav Miletić/Pixsell
12.01.2011.
u 09:11

Nagle promjene vremena i nagli skokovi temperature najviše utječu na osobe koje imaju probleme s cirkulacijom, srčane bolesnike, astmatičare, reumatičare, ljude s psihozama...

Nakon zahlađenja koje je nakratko stiglo s jučerašnjim danom, opet nas očekuje novi vremenski šok - ponovno zatopljenje i temperature koje će ponovno dosezati 16 stupnjeva Celzijevih. Kada govorimo o vremenskoj prognozi za danas, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su najavili da će biti pretežno oblačno vrijeme, mjestimično sa slabom kišom u središnjim, istočnim i sjevernim područjima, dok na planinama može pasti malo snijega. U jutarnjima satima po kotlinama će biti magle.

Manje kiše

U Hercegovini prijepodne pretežno oblačno, može pasti još malo kiše, dok će u drugoj polovici dana će doći do postupnog razvedravanja.

Vjetar će biti slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Što se tiče temperatura zraka, jutarnja će se kretati između -1 i 4, na jugu od 4 do 8, dok će najviša dnevna temperatura zraka iznositi između 4 i 9, na jugu od 9 do 14 Celzijevih stupnjeva. Što se tiče drugog dijela tjedna, očekuje se pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Jutarnje temperature zraka će se kretati od 2 do 7, na jugu do 11, a najviše dnevne od 8 do 16 Celzijevih stupnjeva. Da vrijeme utječe na zdravlje ljudi, pogotovo kroničnih bolesnika, najbolje govore podaci kako se građani žale na glavobolje, ali i probleme s tlakom te ostale zdravstvene probleme. Zdravstvene ustanove u cijeloj Bosni i Hercegovini bilježe i povećan broj pacijenata, a najčešće se javljaju zbog problema u cirkulacijskom i krvožilnom sustavu. Česte promjene vremena, što je bio slučaj u proteklih tjedan dana, dovode i do povećanog broja pacijenata s virozama i prehladama, te problemima s dišnim putevima.

Vrijeme utječe na sve

Osim na zdravlje, vrijeme utječe i na raspoloženje, ponašanje... Obično se tegobe javljaju kod naglih promjena temperatura zraka, naglog pada atmosferskog tlaka ili prilikom naglog porasta vlažnosti zraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?