"Cvijet" Čapljina

Tek ih pola u udruzi

PXL
Pixsell
28.01.2012.
u 11:15

Neki roditelji se zbog pelena još uvijek srame svoju djecu s poteškoćama u razvoju slati u školu

Prema ranijim podacima Centra za socijalnu skrb Čapljina u ovoj je općini zabilježeno blizu 80 osoba, većinom djece, s poteškoćama u razvoju.

Nedovoljna obrazovanost

No, zbog raznih predrasuda i nedovoljne obrazovanosti prije svega roditelja i bliže okoline ukupan broj osoba s poteškoćama u razvoju na ovom području je još veći jer neke obitelji zbog stida i straha nadležnim institucijama i udrugama ne prijavlju svoje članove obitelji kod kojih postoje poteškoće u razvoju. Kako bi se taj problem što više ublažio i kako bi se poboljšala kvaliteta života ove populacije, u Čapljini je prije nešto više od dvije godine s radom počela humanitarna udruga “CVIJET” koja okuplja ne samo djecu s poteškoćama u razvoju i njihove roditelje već i sve druge građane Čapljine i volontere koji žele i mogu pomoći u socijalizaciji osoba s poteškoćama u razvoju. Udruga “CVIJET” trenutačno okuplja 38 članova tj. osoba s poteškoćama u razvoju a što je tek polovica onog broja osoba s poteškoćama u razvoju koji je zabilježen u Centru za socijalnu skrb.

”U početku je bilo dosta problema da bi uopće registrirali i pokrenuli udrugu jer su tada mnogi bili mišljenja da jedna udruga ne može riješiti probleme osoba s poteškoćama u razvoju. No, evo već treću godinu se borimo kako bi udruga sa što više konkretnih projekata najprije okupila što veći broj osoba i djece s poteškoćama u razvoju a onda im skupa sa cijelom zajednicom i pružila kvalitetnu i kontinuiranu pomoć, kazala je Andrijana Suton,predsjednica udruge “Cvijet” Čapljina.

Vrijedni projekti

- Svijest građana se polako podiže na višu razinu ali neki roditelji još uvijek imaju razne strahove i predrasude oko stanja njihovog djeteta. Stoga neki roditelji zbog činjenice da im dijete nosi pelene ne žele ga slati u školu ili u udrugu tj. zajednička druženja i razne aktivnosti koje mu se pružaju. Ima i onih roditelja koji tvrde da naša i slične udruge ne mogu riješiti problem njihove djece pa ih onda cijelo vrijeme i drže kući. Ipak, situacija je sada bolja nego prije dvije godine kada smo osnovali udrugu. Stoga nam je taj pomak i okupljanje osoba s poteškoćama u razvoju i volontera velika motivacija za daljnji rad, ističe Suton te najavljuje i jedan novi i vrijedan projekt pomoći osobama s poteškoćama u razvoju na području općine Čapljina. To je projekt hortikulturalne terapije osoba s poteškoćama u razvoju koji će se realizirati zahvaljujući nizozemskoj humanitarnoj udruzi CNF. Radionice će se održavati na poljoprivrednom imanju Srednje škole Čapljina u Strugama a cijeli projekt će trajati godinu dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?