GLOBALNI LOPOVI

Tajne službe štitile su kradljivce dijamanta iz bande Pink Panther?

pink
preuzeto s pressonline.rs
25.08.2010.
u 07:47

Među ovim ‘elegantnim balkanskim pljačkašima’ je, kako policija tvrdi, jedan koji je podrijetlom iz BiH

Elegantni balkanski pljačkaši koji operiraju po svjetskim metropolama i ljetovalištima postali su vrlo zanimljiva priča za svjetske medije. Nakon što je američki New Yorker pisao o pljačkašima u skupim odijelima, sada je Pink Pantheru veliki članak posvetio i londonski Guardian. Pozivajući se na Interpol, ugledni list tvrdi da su članovi Pink Panthera, putujuće grupice od oko 200 profesionalaca, uglavnom s prostora bivše Jugoslavije, izveli više od 150 pljački i odnijeli nakita i satova u vrijednosti 250 milijuna eura.

Jedan od ‘većih zvjerki’ u skupini je iz BiH. Pljačkali su u Tokiju, Dubaiju, Londonu, Švicarskoj, Parizu, Monte Carlu... Banda je članove izvorno regrutirala iz Cetinja i okolice, ali je postupno postala općebalkanska. Na nesreću policije iz dvadesetak zemalja u kojima su operirali, ističe Guardian, banda posjeduje određeni glamur i neobveznu nonšalanciju kojom pljačka zlatarnice samo za najbogatije. Jednu od pljački u St. Tropezu izveli su u košuljama s cvjetnim uzorkom, a u bijeg su se dali skupocjenim gliserom.

Interpol se zbog pisanja medija u ovakvom stilu čak žalio upozoravajući da nije žrtva čovjek s pištoljem, ma koliko bio živopisan i odvažan, već prodavačica u draguljarnici koja za vrijeme pljačke leži na podu pod prijetnjom oružja. Policijska je procjena da “elegantni lopovi” operiraju po nalogu trgovaca draguljima na crnom tržištu. Guardian prenosi i razgovor koji je na Cetinju, s jednim članom bande, vodio novinar New Yorkera. Član bande kazao je da je njihovo geslo “diskrecija”, da imaju ljude koji ih opskrbljuju opremom za eliminaciju alarmnih sustava, da ih krijumčari gliserima prebacuju preko Jadrana te da im je u jednom trenutku zaštitu pružala i srpska tajna služba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?