povezuje ih se s mafijom

Zemlja u kojoj turisti s tetovažom ne mogu na javni bazen ili u teretanu

01.05.2017.
u 14:15

Pred Japanom je veliki test. U 2020. trebaju biti domaćini brojnim turistima i sportašima tijekom Olimpijade, a problem će biti činjenica da će brojni među njima imati oslikano tijelo protiv čega su japanske vlasti itekako ustale, prenosi Net.hr

Turisti u Japanu koji imaju veće tetovaže mogu zaboraviti kupanje na javnim bazenima, posjet plažama ili teretanama, ali i određenim restoranima ili konvencionalnijim dućanima. Razlog je činjenica da su tetovaže u Japanu snažno povezane s organiziranim kriminalom, posebice s Yakuzom japanskom mafijom. Japanska odbojnost prema tetovažama posebno će biti na testu kada 2020. Tokio bude domaćin Olimpijskih igara i kada se u toj zemlji pojave ne samo posjetitelji nego i sportaši s brojim tetovažama na svom tijelu.

No, jedna pravna bitka, kad je o slobodi tetoviranja riječ, počet će već ovog tjedna. Njen glavni akter je 29-godišnji Taiki Masuda, tattoo umjetnik, koji je stao pred sud kako ne bi platio kaznu od 3 tisuće dolara nakon što mu je policija, prije dvije godine, upala u njegov studio. Svoj “upad” temeljili su na 14 godina staroj reguli o kozmetičkom tetoviranju prema kojoj se kreiraju obrve zauvijek, a koja propisuje da samo ovlašteni zdravstveni radnici mogu obavljati taj posao.

Nasilje nad slobodom izražavanja

“Riječ je o nasilju nad slobodom izražavanja. Tetoviranje nije medicinski čin, a oni tvrde kako moram biti liječnik ako želim tetovirati. To nema smisla i ja to ne mogu prihvatiti”, kazao je Masuda.

Očekuje se kako će saslušanje o ovome trajati mjesecima, no ako Masuda izgubi u Japanu će postati gotovo nemoguće tetovirati se. “Ovo je slučaj bez presedana. Stajalište državnih odvjetnika po kojem tetovirati može samo onaj tko je liječnik je pretjerano. Ovaj slučaj ide protiv zdravog razuma”, izjavio je 29-godišnjakov odvjetnik Takeshi Mikami.

Iz ministarstva zdravstva, pak, poručuju kako je stavljanje pigmenta na vrh igle i stavljanje tinte ispod kože medicinski čin te da može prouzročiti štetu zdravlju poput krvarenja ili infekcije u slučaju da ga obavlja netko bez tehničkog znanja.

Bi turiste, ali da poštuju njihove “običaje”

Odnos prema tetovažama kroz povijest se u Japanu mijenjala. Posljednji veliki preokret u odnosu na njih dogodila se u sedamdesetima. Kiyoshi Shimizu, koji je s Masudom oformio grupu “Spasimo tetoviranje u Japanu”, kaže kako se tih godina tetoviranje počelo povezivati s filmovima o Yakuzi, jer su svi likovi u filmovima koji su bili članovi mafije imali velike tetovaže. Nakon toga se, kaže, tetoviranje počelo izjednačavati s yakuzom, odnosno zlom.

Jednako tako ističe, paralela s tetoviranjem povlačila se i kad je riječ o poštivanju roditelja. “Dobili ste svoje tijelo od roditelja, pa ako stavite tintu u njega, ne poštujete svoje roditelje”, opisao je Shimizu za Washington Post.

Tattoo umjetnici do prije dvije godine bili su tolerirani. Međutim situacija se promijenila prije dvije godine kada su počele brojne racije. Goine 2012. u Gradu Osaki zabranili svojim zaposlenicima tetoviranje, a onima koji su imali tetovaže zabranili su da ih pokazuju. Guverner Osake Ichiro Matsui nedavno je izjavio kako bi voljeli privući više turista koji bi uživali u Japanu, međutim istaknuo je i kako su običaji u toj zemlji drugačiji. Hoće li se oni mijenjati s Olimpijadom ostaje vidjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije