Ukrajinski predsjednik

Zelenski o statusu zemlje kandidata za EU: To je naše svjetlo na kraju tunela

Volodimir Zelenski
Reuters/Pixsell
22.06.2022.
u 21:16

„Vjerujem da će svih 27 zemalja članica Europske unije poduprijeti naš status kandidata“, kazao je Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je pozdravio očekivanu ponudu Europske unije statusa kandidata za svoju ratom pogođenu zemlju dok su ruske snage gađale drugi najveći grad Ukrajine Harkiv i istočni Donbas.

Europski čelnici će na sastanku u Bruxellesu sutra formalno započeti dugi put Ukrajine ka članstvu u EU. Iako simboličan, ovaj potez pomoći će u podizanju morala ove države u kojoj je u zadnja četiri mjeseca ubijeno na tisuće ljudi, milijuni su razmješteni, a mnogi gradovi su sravnjeni sa zemljom, prenose mediji.

"Svjetlo na kraju tunela"

Rat je imao velik utjecaj na svjetsko gospodarstvo, ali i na sigurnost Europe zbog porasta cijena plina, nafte i hrane. Europska unija zbog rata je odlučila smanjiti ovisnost o ruskim energentima, a Švedska i Finska zatražile su članstvo u NATO-u.

„Vjerujem da će svih 27 zemalja članica Europske unije poduprijeti naš status kandidata“, kazao je Zelenski učenicima Munk škole za globalne poslove i javnu politiku u Torontu.

„Ovo je naše svijetlo na kraju tunela", dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?