POLJOPRIVREDNI IZAZOVI

Zbog lošeg vremena i poplava u Njemačkoj poskupjela omiljena namirnica: 'Nadamo se stabilizaciji do ljeta'

povrće
Pixsabay
05.06.2024.
u 17:01

Cijene hrane u Njemačkoj su i dalje na visokoj razini. Čak i za krumpir potrošači moraju plaćati puno više nego obično. Razlog je prije svega obilna kiša na jugu Njemačke. Ali, cijene bi ipak uskoro mogle pasti.

Za rane krumpire kupci u Njemačkoj trenutno moraju dublje posegnuti u džep nego prije godinu dana. U protekla dva tjedna kilogram krumpira je prosječno stajao oko 1,63 eura, kaže stručnjak za tržište u organizaciji Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) Christoph Hambloch.

Na razini proizvođača krumpiri su u ožujku ove godine stajali 51,7 posto više nego prošle godine, objavio je Savezni statističku ured.

Prošle godine je prosječna cijena kilograma krumpira u tom razdoblju iznosila 1,54 eura. Ali, Hambloch ipak očekuje da će cijena uskoro pasti. „Potrošači mogu već s time računati da će cijene opet biti povoljnije." On računa da će konačne cijene za potrošače opet pasti najkasnije u srpnju.

Jaka kiša na jugozapadu Njemačke

Ponuda ranih krumpira je ove godine općenito bila slaba, što je dovelo do rasta cijena. Poljoprivrednici na područjima na kojima se obično u Njemačkoj sade rani krumpiri mogli su saditi već u veljači ili početkom ožujka.

Ali nakon toga je na jugu i jugozapadu Njemačke često padala kiša. Vremenske prilike su dovele do toga da je kašnjenje sadnje ranog krumpira posebno veliko bilo u sjevernom Porajnju, u Nizozemskoj i u Belgiji. Zbog kiše ljudi nisu mogli izlaziti na njive, kaže Hambloch

Kasnije vađenje krumpira

Krumpir za izravnu prodaju kao i za opskrbu veletrgovina počeo se vaditi već u drugom tjednu svibnja u Donjoj Saskoj, ali i u Pfalačkoj i Baden-Württembergu. Ali, to je za poljoprivrednike samo jedan mali segment, objašnjava Hambloch. Važniji posao s pakiranim krumpirom za supermarkete počet će u drugoj polovici lipnja. Ali, puno kiše u proljeće dovelo je do toga da gomolj nije skupio dovoljno škroba, zbog čega je vađenje odgođeno za nekoliko dana.

I zemlje koje obično izvoze krumpir, kao Izrael, Egipat i Španjolska isporučile su ove godine manje ranih krumpira. U Španjolskoj je još u siječnju i veljači vladala suša, tako da nije moglo biti onoliko ranog krumpira koliko se očekivalo. I to je smanjilo ponudu.

Nedostatak krumpira za sađenje

Drugi čimbenik je nedostatak krumpira za sađenje, kaže Hambloch. „Proizvodnja krumpira za sađenje je povezana s velikim rizicima, jer se mora uložiti razmjerno puno truda, pa iza toga mora stajati i odgovarajuća cijena."

Tako su brojni poljoprivrednici nezadovoljni prihodima i odustali su od proizvodnje krumpira za sađenje. Uzgoj otežava osobito zabrana određenih pesticida, jer se time povećava rizik nekih bolesti krumpira. A ako se pojavi neka bolest, takve krumpire nije dopušteno saditi. „Onda je čitav trud koji je u njih uložen bio uzaludan", kaže Hambloch. Zato je sve teže naći poljoprivrednike koji su spremni raditi na uzgoju krumpira za sadnju.

Hoće li trenutne poplave u Bavarskoj i Baden-Württembergu imati posljedice za uzgoj krumpira još se ne može procijeniti, kaže Hambloch.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije