riječ analitičara

Zašto je Trumpovo povlačenje 10.000 vojnika iz Njemačke povezano s Balkanom

18.06.2020.
u 07:42

Najava o namjeri povlačenja američkih trupa iz Njemačke i vremenski rok za to još su prilično mutni, ali uklapaju se u obrazac frustracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, posebno s kancelarkom Njemačke Angelom Merkel.

Izjavio je to u razgovoru za Klix.ba politički analitičar američke organizacije Vijeća za demokratizaciju politike Kurt Bassuener komentirajući Trumpovu najavu o povlačenju skoro 10.000 američkih vojnika iz Njemačke.

Prema pisanju američkih medija, Trump je naredio Pentagonu da do rujna smanji broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj. Time se očigledno ostvaruju prijetnje, sada već bivšeg veleposlanika SAD-a u Njemačkoj Richarda Grenella da će Washington smanjiti broj vojnika u Njemačkoj ako ta zemlja ne poveća svoje izdatke za obranu.

"Navodi se da je okidač bilo to što je Merkel odbila učestvovanje na summitu G-7, zbog stalne pandemije, što je bilo u suprotnosti s Trumpovom željom za 'ponovnim otvaranjem Amerike". Čini se da je Trump bio razdražen ovim činom Angele Merkel, možda posebno zbog toga što mu ona kao žena odbija ovakvu vrstu maltretiranja što u mnogome podsjeća na poteze predsjednice Zastupničkog oma Nancy Pelosi", kazao je Bassuener.

Nadalje, Bassuener navodi da se to također uklapa u spor velikih razmjera na Balkanu između SAD-a i EU o pregovorima Kosova i Srbije, koji će biti održan u Washingtonu 27. lipnja.

"Richard Grenell, odlazeći američki veleposlanik u Njemačkoj i bivši vršitelj dužnosti direktora za nacionalnu obavještajnu službu, i dalje je specijalni izaslanik za Srbiju i Kosovo. Iako tvrdi da će se sastanak usmjeriti na ekonomiju, za pretpostaviti je da prijedlog 'zamjene zemlje' koji su dali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaci, jednom kada su ga podržale prethodna šefica vanjske politike EU Federica Mogherini i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton - ostaje aktuelan. Činjenica da je Merkel bila najglasniji protivnik promjena granica na Balkanu učinila je Berlin metom Grenella. Većina država članica složila se s njenim stavom, iako, nažalost, Njemačka nije vodila protuofanzivu unutar EU. Činjenica da je novi izaslanik EU za regiju Miroslav Lajčak ukazao i na to da su promjene granica loša ideja (čime ukazuje da se institucije EU više ne osmjehuju na 'zamjenu teritorije") sigurno je također jedan čimbenik", smatra naš sagovornik.

Na upit šta sve ovo znači za NATO i daljnje ulaganje u odbrani Bassuener kaže da je to da je SAD nepouzdan saveznik sve dok je Trump predsjednik.

"Ovo ustvari i nije vijest. Njegovo neprijateljstvo prema savezu bilo je evidentno za vrijeme njegovog predsjedavanje SAD-om. Najava povlačenja trupa reciklira lažnu ideju da Njemačka ima zaostale obaveze prema SAD-u i NATO-u, iako ima proračun za obranu koji pada ispod praga od 2 posto na koji su se članice NATO-a obavezale da će doći", rekao je Bassuener.

On je govorio i o tome šta to znači za balkanske članice NATO-a kao što su Albanija, Crna Gora, a sada i Sjeverna Makedonija i one zemlje koje se žele pridružiti, poput Bosne i Hercegovine i Kosova?

"Teško da bi im ovo moglo dati više samopouzdanja. Predanost SAD-a Alijansi predstavlja okosnicu NATO-ove sposobnosti da održi mir na Balkanu - one su polisa osiguranja za EUFOR, naprimjer, u BiH, putem aranžmana 'Berlin-plus' između Alijanse i EU. To daje veću premiju europskim članicama NATO-a kako bi pokazale liderstvo u Alijansi - što bi trebala biti jedna od vrijednosti, kao i kolektivna odbrana. Činjenica da i EU pokazuje nedostatak liderstva u potvrđivanju svojih vrijednosti u odnosima s balkanskim narodima i vladama povećava ovaj problem. Sve to sa zadovoljstvom mogu posmatrati samo regionalne neliberalne vođe i geopolitički akteri. Što je zapadnjačka fragmentacija veća, oni imaju veći manevar i arbitražu. A Vučić je majstor u tome", poručuje naš sagoovornik.
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?