RAT U UKRAJINI

Zapad upozorava: 'Incidenti oko nuklearke Zaporižje mogli bi dovesti do katastrofe'

ukrajina
Reuters/Pixsell
12.08.2022.
u 07:10

Rusija je udvostručila broj zračnih napada na ukrajinske vojne položaje i civilnu infrastrukturu u usporedbi s prethodnim tjednom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je dužnosnicima da prestanu razgovarati s novinarima o vojnoj taktici Kijeva. Otkrivanje detalja o obrambenim planovima Ukrajine je "iskreno neodgovorno", rekao je. U međuvremenu, najviši dužnosnik UN-a pozvao je na trenutni prekid svih vojnih aktivnosti oko tvornice Zaporižje, upozoravajući da bi daljnji "duboko zabrinjavajući" incidenti mogli - ako se nastave - dovesti do katastrofe.

Nakon velikih eksplozija koje su u utorak uništile rusku zračnu bazu na Krimu, novine New York Times i Washington Post citirale su neidentificirane dužnosnike koji su rekli da su odgovorne ukrajinske snage. Vlada u Kijevu, s druge strane, odbila je reći stoji li iza eksplozija. "Rat definitivno nije vrijeme za sujetu i glasne izjave. Što manje detalja otkrijete o našim obrambenim planovima, to će biti bolje za provedbu tih obrambenih planova. Ako želite stvarati glasne naslove, to je jedna stvar - to je iskreno neodgovorno. Ako želite pobjedu Ukrajine, to je druga stvar i trebali biste biti svjesni svoje odgovornosti za svaku riječ koju izgovorite o planovima naše države za obranu ili protunapade", poručio je Zelenski, piše Guardian. 

Razaranje u ruskoj zračnoj bazi na Krimu sugerira da je Kijev možda stekao nove dugometne udarne sposobnosti s potencijalom da promijeni tijek rata. Baza je daleko izvan dometa naprednih raketa koje su zapadne zemlje dosad priznale da su slale Ukrajini, a neki zapadni vojni stručnjaci kažu da razmjer štete i očita preciznost udara sugeriraju moćnu novu sposobnost s potencijalno važnim implikacijama. 

UN je pozvao na demilitariziranu zonu oko nuklearne elektrane Zaporižja dok Rusija i Ukrajina međusobno razmjenjuju optužbe o novom granatiranju elektrane u četvrtak. Ukrajinska tvrtka za nuklearnu energiju rekla je da su je ruske snage granatirale pet puta u četvrtak, zbog čega osoblje nije moglo promijeniti smjene. Međutim, ruska novinska agencija Tass izvijestila je da su lokalne vlasti koje je nametnula Rusija u okupiranom Zaporižju rekle da su na postrojenje pucale ukrajinske snage. Ukrajinska agencija Energoatom priopćila je da elektrana radi normalno.

Britanski ministar obrane rekao je da je malo vjerojatno da će Vladimir Putin sada uspjeti okupirati Ukrajinu. Ben Wallace rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu "posustala" i "počinjala propadati", dok je obećao veću financijsku i vojnu potporu obrani istočnoeuropske nacije. 

Rusija je udvostručila broj zračnih napada na ukrajinske vojne položaje i civilnu infrastrukturu u usporedbi s prethodnim tjednom, rekao je u četvrtak ukrajinski brigadni general Oleksiy Hromov. 

"Neprijateljski zrakoplovi i helikopteri izbjegavaju doletjeti u domet naše protuzračne obrane i stoga je točnost ovih napada niska", rekao je na konferenciji za novinare.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije