Medvedev:

Za novi Hladni rat Rusije i Zapada kriv je NATO

konferencija
13.02.2016.
u 13:15

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odbio je u subotu optužbe da snage njegove zemlje nastavljaju bombardirati civile u Siriji, naglasivši da to jednostavno "nije istina", a također je upozorio na novi Hladni rat Rusije i Zapada.

"Nema dokaza o našem bombardiranju civila, iako nas svi za to optužuju", rekao je Medvedev na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu nakon što je francuski premijer Manuel Valls govorio prije njega i rekao da rusko bombardiranje civila mora prestati.

Valls je pozvao Rusiju da zaustavi bombardiranje civila rekavši da je to ključno za postizanje mira u Siriji.

"Francuska poštuje Rusiju i njezine interese.. međutim, znamo da rusko bombardiranje civila mora prestati ako želimo ponovno pronaći put prema miru", rekao je Valls u govoru na konferenciji o sigurnosti u glavnom gradu Bavarske.

Međunarodna skupina za potporu Siriji postigla je u Muenchenu u noći na petakdogovor o primirju u Siriji i dostavi humanitarne pomoći , ali s terena zasad ne dolaze vijesti da se dogovor provodi.

"Rusija ne pokušava postići neke tajne ciljeve u Siriji. Samo pokušavamo zaštititi naše nacionalne interese", rekao je Medvedev naglašavajući da Moskva pokušava spriječiti militantne ekstremiste da uđu u Rusiju.

Naglasio je da samo redovita suradnja između Rusije i SAD-a može dovesti do normalizacije stanja u Siriji, dok je "politički smjer NATO-a i dalje neprijateljski i zatvoren prema Rusiji". "

Snažnijim riječima: skliznuli smo u razdoblje Hladnog rata", upozorio je Medvedev.

Steinmeier: Europi treba suradnja i zajedništvo

Medvedev na konferenciji sudjeluje zajedno s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim, dok ruskog predsjednika Vladimira Putina na konferenciji nema. Njegovog imena spomenuo se najjačim riječima ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

" Ne želimo alternativnu Europu s alternativnim vrijednostima j er one su opasne budući da uključuju vjerski fanatizam, netoleranciju, nepoštivanje, kršenje ljudskih prava i ksenofobiju ...Ta alternativna Europa s alternativnim vrijednostima ima svoje ime - Vladimir Putin", rekao je Porošenko.

"Gospodine Putin", poslao je poruku Porošenko, "u Ukrajini se ne vodi građanski rat - to je vaša agresija, na Krimu se ne vodi građanski rat - to su vaši vojnici, u Siriji se ne vodi građanski rat - to su vaše bombe". Dijalog je moguć kad se povuče oružje i vojska s Krima, kad prestane bombardiranje u Siriji. "Oni su drugi svemir", rekao je govoreći o Rusiji.

Naglasio je da Europa na takve izazove može odgovoriti samo zajednički.

Na potrebu suradnje i zajedništva u Europi upozorio je i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, kazavši da su u Europi "centrifugalne sile" iznimno snažne.

Njemački šef diplomacije naglasio je kako se "moramo boriti za ovakvu Europsku uniju kakvu poznajemo" kako bi sljedeće godine na minhenskoj konferenciji imali istu takvu Europu kakvu imamo danas.

Francuski premijer Valls također je upozorio da bi europski projekt mogao nestati ako ne bude opreza.

"Europski projekt mogao bi krenuti unutrag ili čak nestati ako se za njega ne pobrinemo", rekao je. "Ako Europa ne pokaže da može odgovoriti ne samo na ekonomske izazove nego i na sigurnosne izazove, tada će europski projekt biti završen, jer ga ljudi više neće željeti", rekao je Valls.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije