Zbog straha za sigurnost pacijenata

WHO prestaje testirati lijek koji koristi Donald Trump

26.05.2020.
u 11:46

Svjetska zdravstvena organizacija suspendirala je testiranje lijeka za malariju "hidroksiklorokina" kod pacijenata s Covidom -19 zbog strahovanja za njihovu sigurnost, objavio je generalni direktor WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, piše VOA.

Predsjednik Donald Trump i drugi dužnosnici često su pominjali "hidroksiklorokin" kao mogući lijek za bolest koju izaziva novi koronavirus. Američki predsjednik izjavio je da uzima taj lijek kao prevenciju od infekcije.

Izvršna grupa je primijenila privremenu stanku u korištenju "hidroksiklorokina" u kliničkim ispitivanjima u okviru projekta "Solidarnost", dok se ne analiziraju podaci o sigurnosti lijeka", izjavio je Tedros na online brifingu. 

On je dodao da se drugi testovi u okviru "Solidranosti" - velike međunarodne inicijative za sprovođenje kliničkih proba mogućih lijekova za virus - nastavljaju.

WHO je prethodno preporučila da se "hidroksiklorokin" ne koristi za liječenje ili spriječavanje infekcije koronavirusom, osim u okviru kliničkih proba.

Na istom brifingu za novinare, Mike Ryan, šef programa za izvanredne situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, izjavio je da zemlje moraju da rade na tome da osiguraju da ne dođe do neposrednog drugog vala zaraze virusom. On je poručio da zemlje trebju provesti sveobuhvatne strategije da bi osigurale da će broj slučajeva Covid-19 nastaviti opadati.

Ključne riječi
WHO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?