Suzbijanje pandemije

WHO poziva bogate zemlje da uplate još 16 mlrd dolara za borbu protiv covida

09.02.2022.
u 13:39

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u srijedu bogate zemlje da uplate još 16 milijarda dolara potrebnih za cjepiva, testove i lijekove siromašnim državama u borbi protiv pandemije covida-19.

“Znanost nam je osigurala sredstva potrebna” za borbu protiv pandemije te “ako se ona solidarno raspodijele u svijetu, moći ćemo ove godine okončati covid-19” kao svjetsku zdravstvenu prijetnju, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Ako bogate zemlje uplate pošten dio u program ACT-A, on može pomoći “zemljama niskog i srednjeg dohotka da povećaju postotak procijepljenosti, da povećaju testiranje i okončaju nestašicu lijekova”, navodi se u priopćenju.

Širenje vrlo zarazne varijante omikron čini potrebu za pravednom raspodjelom sredstava još hitnijom, naglasio je.

ACT-A, kratica za Pristup sredstvima protiv covida, utemeljile su velike međunarodne zdravstvene agencije, ali i druge ustanove kao što su Svjetska banka i Zaklada Bill i Melinda Gates.

Taj program treba ubrzati pristup sredstvima za borbu protiv covida-19 u siromašnim državama, a unutar njega djeluje sustav COVAX za pravednu distribuciju cjepiva koji je sredinom siječnja isporučio milijarditu dozu.

Za ACT-A potrebne su još  23,4 milijarde dolara do rujna 2022. godine, a do sada je prikupljeno samo 800 milijuna dolara.

Zato se pozivaju bogate zemlje da prikupe još 16 milijarda dolara.

Samo 0,4 posto do 4,7 milijarda testova na covid-19 korišteno je u siromašnim zemljama i samo 10 posto stanovništva primilo je najmanje jednu dozu cjepiva.

Nejednakost u pristupu sredstvima za borbu protiv covida smo produljuje pandemiju, istaknuo je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, supredsjedatelj vijeća ACT-A.

“Pozivam svjetske čelnike da povećaju solidarnost i ponesu svoj dio odgovornosti te pomognu spasiti živote”, apelirao je Ramaphosa.

Ključne riječi
WHO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?