Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO morao evakuirati zalihe lijekova iz skladišta na jugu Gaze

ghebreyesus
FABRICE COFFRINI
05.12.2023.
u 09:30

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je kazala da je morala evakuirati svoje skladište lijekova na jugu Gaze unutar 24 sata, nakon što je izraelska vojska upozorila da će zbog kopnenih operacija na tome području ono postati nepristupačno.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je Izrael da povuče naredbu i "poduzme sve mjere kako bi zaštitio civile i civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice i humanitarne objekte", u objavi na društvenoj mreži X.

COGAT, grana izraelskoga Ministarstva obrane, u izvješću je zanijekala da je od WHO-a tražila da isprazne skladišta, te da je isto poručila predstavnicima UN-a, bez daljnjeg objašnjenja.

Shannon Barkley, članica WHO-ovog tima u okupiranome palestinskome teritoriju, kazala je na novinskoj konferenciji da je WHO-ovo osoblje u Gazi uspješno "izvelo dio preseljenja skladišta u novi objekt".

Regionalni direktor WHO-a za istočni Mediteran Ahmed Al-Mandhari kazao je na konferenciji da bi pojačavanje kopnenih vojnih operacija Izraela na jugu Gaze, osobito u Khan Younisu, moglo prekinuti pristup zdravstvenoj skrbi tisućama ljudi.

WHO-ovi dužnosnici kazali su da su zabrinuti da bi, zbog nedostupnosti čiste vode i higijenskih uvjeta stanovnicima Gaze, moglo doći do značajnoga izbijanja bolesti.

WHO je obavijestio o porastu zaraznih bolesti, kao što su akutne respiratorne infekcije, svrab, žutica, proljev i krvavi proljev, kazao je Al-Mandhari.

Doktor Richard Brennan iz WHO-ovog regionalnoga ureda za istočni Mediteran poručio je da su zdravstveni dužnosnici zabrinuti i zbog hepatitisa E, koji se s čovjeka na čovjeka prenosi putem zagađene vode, te da predstavlja osobiti rizik za trudnice.

Zdravstveni sektor u Gazi pretrpio je "ogroman pad", kazao je Brennan. Trenutno radi 18 bolnica, dok je prije rata radilo njih 36. One koje su otvorene rade iznimno slabo.

"Naše mogućnosti da odgovorimo na potrebe ljudi srozavaju se, dok potrebe rastu velikom brzinom", kazao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije