analitičar

Vučić s novom vladom ne želi izravne veze ni s istokom ni sa zapadom

aleksandar vučić
23.10.2022.
u 18:49

U budućoj srbijanskoj vladi neće biti dosadašnjih šefova ministarstava sile - obrane koju je vodio Nebojša Stefanović, unutarnjih poslova Aleksandra Vulina i prozapadne minsitrice Zorane Mihajlović, što analitičari vide kao vrstu unutarkoalicijskog obračuna te pozicioniranje i prema istoku i prema zapadu.

Srbijanski šef države Aleksandar Vučić je ranije u nedjelju najavio budući sastav vlade u kojoj neće biti nekoliko aktualnih ministara, među kojima su Stefanović i Vulin, potpredsjednica i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović te ministar bez portfelja Nenad Popović.

Mihajlović se u javnosti smatra prozapadno i proeuropski orijetiranom, jer je sugerirala da se Srbija treba usmjeriti prema Europskoj uniji a ne Rusiji, a Vulin i Popović otvoreno su proruski opredjeljeni, javlja Hina.

Politilog Boban Stojanović je ocijenio kako se Vučić trudio izbjeći ljude koje javnost percipira kao izravno povezane s bilo kojom od te dvije strane.

Podsjetio je da je Zorana Mihajlović bila u svim vladama SNS-a od 2012. godine i uvjeren je da će dobiti neku važnu dužnost, možda kao šefica Elektropivrede Srbije ili slično.

"Ne vjerujem da će je Vučić skloniti u potpunosti", rekao je Stojanović agenciji Beta, ocijenivši da se može reći da buduća vlada nije "ni istočna ni zapadna".

Transfer aktualnog šefa diplomacije Nikole Selakovića, jednog od najbližih Vučićevih suradnika i nekadašnjeg ministra pravde, s mjesta ministra vanjskih poslova u resor socijalnog rada, Stojanović smatra "degradiranjem".

No, istaknuo je da takozvana ministarstva sile ipak ostaju naprednjacima, jer će obranu ubuduće voditi dosadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a MUP aktualni šef Sigurnosno-informativne agencije (BIA) i Vučiću blizak suradnik Bratislav Gašić.

Govoreći o resorima naprednjačkog koalicijskog partnera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, Stojanivić je ocijenio da su socijalisti dobili puno više nego u prethodnoj vladi kao nagradu što Dačić nije sudjelovao na predsjedničkim izborima, čime je pomogao pobjedu Vučića, a socijalisti su naprednjake poduprili i u tijesnoj većini pri izboru gradske vlasti u Beogradu, koju sad koalicijski dijele SNS i SPS.

Stojanović je ocijenio da novim ministrima, među kojima je i čelnik DHV-a Tomislv Žigmanov u resoru ljudskih i manjinskih prava, treba dati šest mjeseci,  jer "dosad nemaju mrlje u karijeri" i treba vidjeti mogu li u svom djelokrugu napraviti neki pomak. 

Nakon što se u iduća dva dana odluči o kandidatima za ministra informiranja i javnih ulaganjia, nova srbijanska vlada bi trebala biti formirana do kraja tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?