čelnica Europske komisije

Von der Leyen predložila olakšice za prekogranične vojne projekte EU

Ursula von der Leyen
pool/REUTERS/PIXSELL
30.11.2023.
u 19:47

Zemlja koja ulaže u prekogranične vojne projekte EU trebala bi dobiti više vremena da smanji svoj javni dug na osnovu fiskalnih pravila EU, kazala je u četvrtak čelnica Europske komisije.

Fiskalna pravila su u reviziji i takva promjena bi išla dalje od onoga što je do sada dogovoreno između vlada država članica, koje samo žele vojnim izdacima dodijeliti status "relevantnog faktora" kada komisija ocijeni je li proračunski deficit u granicama pravila EU.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila je na godišnjoj konferenciji Europske vojne agencije da bi, ako se takvo pravilo uvede u dužničke i fiskalne zakone EU, moglo biti velika promjena za vojnu i industrijsku politiku 27 zemalja EU.

O fiskalnim pravilima EU, koja ograničavaju državno zaduživanje, raspravljaju ministri financija u Vijeću EU. Kada postignu dogovor, morat će dobiti odobrenje Europskog parlamenta.

- U Vijeću sada postoji široka podrška razmatranju povećanja izdataka za vojsku kao relevantnog faktora pri procjeni ima li država članica prekomjerni deficit - kazala je von der Leyen.

- Postoji prostor za daljnje ciljane i vremenski ograničene prilagodbe - kako bi se smanjili potrebni kratkoročni fiskalni napori za države članice koje istovremeno povećavaju svoju potrošnju na vojsku. To bi moglo biti posebno relevantno za ulaganja u identificirane kritične praznine u sposobnostima - rekla je ona.

Investicije bi morale biti usklađene među europskim zemljama i "to bi stvorilo poseban poticaj za prekogranične projekte u Europi - rekla je ona.

Potrošnja na vojsku sada je uglavnom nacionalna stvar, ali ruska invazija na Ukrajinu 2022. dovela je u prvi plan rasprave o koristima zajedničke nabavke i proizvodnje vojnog materijala za jačanje proizvodnih kapaciteta.

Von der Leyen je rekla kako bi opcija fiskalnih pravila EU koja daju više vremena za fiskalnu konsolidaciju onima koji troše na vojsku mogla biti dodata konačnom okviru tijekom pregovora s Europskim parlamentom.

- Ako je prihvatljivo, suzakonodavci bi mogli razmotriti ove prijedloge dok finaliziraju trenutne prijedloge. Ovo bi moglo biti promjena u vojnoj politici unije i njene obrambene industrijske politike u ovim izuzetnim vremenima - kazala je ona, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?