predsjednica Europske komisije

Von der Leyen će na poziv Meloni posjetiti Lampedusu

Ursula von der Leyen
16.09.2023.
u 13:42

Meloni je u petak pozvala von der Leyen na Lampedusu kako bi stekla dojam o "ozbiljnosti situacije" s kojom se Italija suočava.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetit će tijekom vikenda Lampedusu, nakon što je na taj talijanski otok pristiglo više tisuća migranata ovoga tjedna.

Prvo će se sastati s premijerkom Giorgiom Meloni u Rimu, rekao je glasnogovornik predsjednice Europske komisije za dpa na marginama događaja u njemačkom Hanauu.

Meloni i Von der Leyen nakon toga zajedno planiraju posjetiti Lampedusu, dodao je.

Meloni je u petak pozvala von der Leyen na Lampedusu kako bi stekla dojam o "ozbiljnosti situacije" s kojom se Italija suočava.

Desna talijanska premijerka pozvala je na operaciju EU-a da se zaustave migrantske brodovi i to "odmah".

Ako to bude potrebno treba rasporediti i mornaricu, kazala je Meloni u video obraćanju u petak navečer.

Migrantima ne treba dopustiti da krenu na putovanje prema europskom kopnu iz sjeverne Afrike, smatra Meloni.

Od početka tjedna nekoliko tisuća migranata brodovima je stiglo na Lampedusu, mali otok između Sicilije i sjeverne Afrike.

Rekordnih 5 tisuća ljudi pristiglo je na Lampedusu u jednom danu, a prihvatni kamp je prenapučen.

Zbog blizine tuniskog obalnog grada Sfaxa, Lampedusa je godinama jedna od glavnih destinacija za migrante koji ilegalno iz sjeverne Afrike pokušavaju doći na europske obale.

Gradsko vijeće Lampeduse proglasilo je izvanredno stanje u srijedu.

Meloni je došla na vlast u listopadu uz obećanje da će suzbiti ilegalne migracije, ali ove je godine na taj način u Italiju stiglo gotovo 126 tisuća migranata, gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju 2022.

Meloni je rekla da će se vlada sastati u ponedjeljak kako bi usvojila hitne mjere uključujući traženje od vojske da izgradi veće prihvatne centre za smještaj ilegalnih imigranata i produženje dopuštenog vremenskog ograničenja za boravak u prihvatnim centrima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije