novi kolektivni ugovor

Više satnice od 1. ožujka u Njemačkoj: Početna plaća ovim radnicima raste na 2.700 eura

euri
23.02.2024.
u 19:20

Početna će plaća porasti znatno više od prosječne plaće: s oko 2.200 na oko 2.700 eura bruto, što je povećanje od gotovo 23 posto. To znači početnu minimalnu satnicu od 16,17 eura bruto.

Dogovoren je novi kolektivni ugovor za medicinsko osoblje (njem. medizinische Fachangestellte – MFA). Udruga medicinskih djelatnika potvrdila je kako je dogovoren novi kolektivni ugovor čija je glavna stavka povećanje plaća od 1. ožujka u prosjeku za 7,4 posto, navode njemački mediji.  Novi kolektivni ugovor trebao bi na snazi biti deset mjeseci.

Kolektivni pregovori za novi kolektivni ugovor počeli su pošle godine u listopadu, no u prosincu su prekinuti. Zbog toga je Udruga medicinskih djelatnika u siječnju prvi put pozvala na štrajk upozorenja, piše Fenix-magazin.

Prema riječima predsjednice Udruge, kolektivni pregovori sada su završeni, te je sada donesen kolektivni ugovor.

Novi kolektivni ugovor

Kako tvrde iz Udruge, početna će plaća porasti znatno više od prosječne plaće: s oko 2.200 na oko 2.700 eura bruto, što je povećanje od gotovo 23 posto. To znači početnu minimalnu satnicu od 16,17 eura bruto.

„Zapravo se nadamo da će mladi ponovno postati entuzijastični za profesiju medicinskih pomoćnika i da će krenuti na obuku“, kaže predsjednica Udruge.

Sljedeći krug kolektivnih pregovora kreće krajem godine

Ostale točke u sporazumu uključuju veću naknadu za obuku (pet posto) i inflacijski bonus za zaposlenike i pripravnike.

U zdravstvenom sustavu se već godinama primjećuje manjak kvalificiranih MVP radnika, što je dodatno pogoršano pandemijom koronavirusa. Zato je novi kolektivni ugovor dobar znak, navode njemački mediji.

“U sljedeći krug pregovora ulazimo za osam mjeseci. Fokus bi trebao biti na radnim uvjetima: oni, između ostalog, uključuju fleksibilnije modele radnog vremena i veće posebne isplate”, kaže predsjednica Udruge medicinskih djelatnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije