sarajevo

Veleposlanstvo SAD pozvalo parlamentarce da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida

Veleposlanstvo SAD-a
09.12.2021.
u 21:01

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država pozvalo je danas Parlament Bosne i Hercegovine da ispuni zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je parlamentarcima uputio pismo tražeći da usvoje zakon kojim bi se sankcioniralo negiranje genocida, a da bi prethodno nametnuti zakon mogao biti ukinut.

- Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Herzegovine da poslušaju poziv visokog predstavnika Christiana Schmidta za usvajanje amandmana na Kazneni zakon, kojim bi se ispunili standardi na putu BiH ka Europskoj uniji i pomirenja - naveli su u Veleposlanstvu..

SAD, kako su istaknuli, snažno podržavaju postizanje dogovora kroz institucije BiH o pitanjima koja se tiču bh. građana.

- Poricanje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca vrijeđa žrtve i njihove obitelji, a Bosnu i Hercegovinu drži u podijeljenoj prošlosti, dok priznavanje pojedinačne odgovornosti doprinosi obostranom povjerenju - istaknuto je.

Ocijenjeno je da će uspostavljanje institucionalnih procesa za pomirenje i hitno pristupanje nedostatku tranzicijske pravde osigurati da sve žrtve dobiju poštivanje koje zaslužuju.

Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je kako bi cijenio namjeru Parlamenta da se izmjene Kaznenog zakona donesene Odlukom visokog predstavnika zamijene zakonom koji će donijeti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

- Bit ću spreman ukinuti  postojeći Zakon kada na snagu stupi novi zakon usklađen s europskim i međunarodnim standardima koji je usvojila Parlamentama skupština Bosne i Hercegovine. Zakon koji je donesen u srpnju 2021. godine bi u tom slučaju postao suvišan i bio bi povučen. Do donošenja ovakve odluke naroda i njihovih predstavnika, postojeći zakon ostaje na snazi u cijeloj Bosni i Hercegovini - naglasio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije