ISPUNIO AMBICIJE

Večernjem listu potvrđeno iz Vlade RH: Zdravko Marić odlazi na vlastiti zahtjev

Zdravko Marić
Patrik Macek/PIXSELL
05.07.2022.
u 22:37

Iako se o njegovu povlačenju šuška već neko vrijeme, informacija je držana u strogoj tajnosti, a sutra će biti službeno priopćena nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

Zdravko Marić, ministar financija i potpredsjednik Vlade RH odlazi iz tima Andreja Plenkovića i to na vlastiti zahtjev. Iako se o njegovu povlačenju šuška već neko vrijeme, informacija je držana u strogoj tajnosti, a sutra bi trebala biti službeno priopćena nakon sastanka užeg kabineta Vlade i, nakon toga, parlamentarne većine.

Iako službenih izjava iz Vlade zasad nema, a Marić je u trenutku pisanja ovog teksta bio nedostupan, njegov je odlazak, kako doznajemo, osobne prirode i nema veze s političkom situacijom. Kako doznajemo iz izvora bliskih Mariću, ulaskom Hrvatske u eurozonu, za što se još samo čeka formalna potvrda Vijeća EU idući tjedan, Marić je ispunio svoje političke ambicije. Zdravko Marić slovi kao jedan od najstručnijih i svakako spada među dva-tri najuspješnija Plenkovićeva ministra, s velikim iskustvom u funkcioniranju javne administracije i dobrim znanjem iz financija. Proveo je nekoliko krugova poreznog rasterećenja plaća i spustio stopu PDV-a za niz proizvoda i usluga.

No, unatoč opetovanim pritiscima, ostao je dosljedan što se tiče porezne stope u turističkom sektoru. Marić je vješto balansirao i tijekom pandemije na način da ogromni  transferi novca i potpore poduzetnicima koje je isplaćivala država nisu usporili proces konvergencije i na kraju je dobio zadovoljavajuću ocjenu Europske komisije i s fiskalnim deficitom i s javnim dugom te je zemlja danas nadomak eurozoni.  Jedna od Marićevih postignuća, reći će analitičari, zauzdavanje je proračunskog deficita i pokretanje trenda smanjenja javnog duga države, koji se multiplicirao od početka tisućljeća i pokretanja velikih infrastrukturnih projekata u cestogradnji. Na ruku su mu išli međunarodni financijski trendovi i ekspanzivna monetarna politika Europske središnje banke, što je znatno olakšavalo reprogram nagomilanog državnog duga i praktički beskamatno zaduživanje u posljednje dvije godine.

No, neosporna je činjenica da je Hrvatska pod Marićevim fiskalnim kormilom službeno vratila investicijski rejting nakon punih šest godina taborenja u „junk“ zoni te da je danas prema međunarodnim rejting agencijama uživa najbolji investicijski i kreditni imidž u povijesti.

"Ovo je šlag na tortu. To je prvi efekt formalnog članstva u eurozoni", komentirao je Marić nedavnu najavu agencije Moody's da će nakon formalnog primitka u eurozonu Hrvatskoj podići kreditni rejting za dva stupnja. "To je potvrda da je naše članstvo u eurozoni više prožeto pozitivnim efektima. No i dalje smo u potencijalnoj opasnosti od recesije", kazao je. Više puta je, međutim,  bio na udaru kritika zbog pretpostavljenog sukoba interesa, angažmana u Agrokoru, pa i svojih ljetovanja. Jedno vrijeme špekuliralo se i o odlasku iz Vlade, a svojedobno mu je u Saboru na zahtjev oporbe neuspješno pokušan opoziv.

 Za ostanak Marića presudila je tada ruka nekadašnjeg SDP-ovca Tomislava Sauche. Marić napušta Vladu u trenutku sve većih inflatornih pritisaka i posljedičnog pada standarda građana. Nakon što je u nekoliko navrata reformom poreza na dohodak utjecao na porast plaća svih građana, ostavljao je i prostor u državnom budžetu za zadovoljenje financijskih apetita koalicijskih partnera i legitimnih zahtjeva sindikata. U trenutku teško predvidljivog međunarodnog okruženja i ponovne borbe za gospodarski rast kormilo državnih financija preuzet će netko drugi.

Zdravko Marić karijeru je započeo 2001. kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagrebu, gdje se zadržao do 2006. kada ga je tadašnji ministar financija Ivan Šuker imenovao svojim pomoćnikom. Dvije godine kasnije postao je državni tajnik u istom ministarstvu. Prije smjene vlasti, 2011. Slavko Linić ponudio mu je da ostane u Ministarstvu financija, ali odbio je ponudu i zaposlio se u Agrokoru na poziciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. U Agrokoru je ostao do povratka HDZ-a na vlast 2016. godine. Tada je u vladi Tihomira Oreškovića imenovan ministrom financija. Na toj je funkciji počeo pripremati mini poreznu reformu s naglaskom na porez na dohodak s ciljem povećanja neto plaća. Reforma je provedena kad je Vladu preuzeo Andrej Plenković, koji je Marića 2019. postavio na poziciju potpredsjednika Vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije