Dužnosnici Svete Stolice potvrdili

Vatikan odbio zahtjev Mikea Pompea za audijenciju kod pape Franje

Vatikan
30.09.2020.
u 21:25

Vatikan je objavio u srijedu da je odbio zahtjev Mikea Pompea za audijenciju kod pape Franje i optužio američkog državnog tajnika da pokušava uvući Katoličku crkvu u američke predsjedničke izbore osuđivanjem vatikanskih odnosa s Kinom, javlja Al Jazeera Balkans.

Primjedbe dvojice diplomata u Vatikanu uslijedile su nakon što je Pompeo u članku i nizu objava na Twitteru optužio Crkvu da je ugrozila svoj "moralni autoritet" obnovom sporazuma o imenovanju biskupa s Kinom, prenosi Hina.

Pompeo koji je u srijedu boravio u Rimu, a u četvrtak bi se trebao susresti s vatikanskim dužnosnicima, ponovno je osudio Kinu na konferenciji o vjerskim slobodama u organizaciji američkog veleposlanstva. 

Dva glavna diplomata u Vatikanu, državni tajnik i kardinal Pietro Parolin i nadbiskup Paul Gallagher, rekla su da je papa Franjo odbacio zahtjev Pompea za audijenciju jer se ne želi sastajati s političarima uoči izbora. 

- Da, zatražio je. No Papa je već jasno rekao da ne prima političare u vrijeme izbora. To je razlog - rekao je Parolin.

Vatikan i Peking potpisali su dvogodišnji sporazum o imenovanju kineskih biskupa. Taj sporazum ističe sljedeći mjesec, ali bi trebao biti obnovljen. 

Dužnosnici Svete Stolice rekli su da sporazum nije savršen ali su ga opisali kao korak unaprijed nakon desetljeća u kojima su proganjani kineski katolici koji priznaju Papu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?