Očekuje se večeras

Uragan Ida, najjači od 1850., opasno se približava Louisiani, sve službe pozivaju na hitnu evakuaciju

uragan
29.08.2021.
u 08:55

Uragan Ida opasno se približava američkoj državi Louisiani, koju bi trebao pogoditi pred kraj dana nakon što se počeo udaljavati od kubanske obale, piše BBC. Predviđa se da bi uragan Ida trebao pogoditi snagom "velikog i krajnje opasnog uragana".

"Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu", preporučio je guverner te južne države John Bel Edwards i upozorio na "teške posljedice". Upozorenja puštaju i mediji diljem države. 

"Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet - budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara", dodao je guverner.

Nacionalna meteorološka služba prognozirala je da će vjetrovi snage tropske oluje između 60 i 120 km/h zapuhat obalama Louisiane u subotu navečer, prije negoli stigne uragan Ida, a također su upozorili stanovnike koji se žele evakuirati da to učine "što prije". Najveći dio oluje u subotu navečer je prešao zapadom Kube gdje će nastaviti padati obilne padaline i izazivati poplave i klizišta. 

Američki centar za uragane (NHC) donosi da bi u nedjelju obale Louisiane i susjednog Mississippija mogle biti zahvaćene "poplavama zbog opasno jakih plima", uz moguće "katastrofalne štete izazvane vjetrom". Njihove posljednje informacije lažu da će prije nego što Ida stigne do kopna, doseći kategoriju 4 od 5, uz vjetrove jače od 200 km/h.

Gradonačelnica New Orleansa LaToyaCantrell jučer je preporučila stanovnicima da se dobrovoljno evakuiraju. "Vrijeme nije na našoj strani. Uragan ubrzano raste i jača. Ako dobrovoljno napuštate grad, sad je vrijeme za pokret. Evakuirajte se odmah", rekla je.

Predsjednik Amerike Joe Biden odobrio je proglašenje izvanrednog stanja u Louisiani radi pružanja "savezne pomoći" za pripremu, uz dobrovoljne i obvezne naredbe za evakuacije u nekim područjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije