JEDNOGLASNO PRIHVAĆENO

UN poziva na 'trenutačan prekid' sukoba u Jemenu

31.01.2020.
u 08:47

Članovi Vijeća traže i "prekid svakog zastrašivanja humanitarnih radnika" i "slobodan pristup" humanitarnoj pomoći, napose na sjeveru zemlje.

 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u izjavi koju je jednoglasno prihvatilo u četvrtak na "trenutačan prekid" neprijateljstava u Jemenu koja prijete političkom procesu rješavanja sukoba.

"Članovi Vijeća sigurnosti su veoma zabrinuti zbog znatne eskalacije nasilja u Nehmu i u Al Jawfu (na sjeveru) te zbog njegovih posljedica za civile kojih su se tisuće raselile zadnjih dana", navodi se u izjavi.

U tekstu se ističe i potreba nastavka primirja u Hodeidi (na zapadu), na temelju obveza peuzetih u Švedskoj u prosincu 2018.

Članovi Vijeća traže i "prekid svakog zastrašivanja humanitarnih radnika" i "slobodan pristup" humanitarnoj pomoći, napose na sjeveru zemlje. Izjava dolazi nakon izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti održane u utorak na zahtjev Velike Britanije.

Sukobi pobunjenih hutista i snaga jemenske vlade nastavili su se prije desetak dana nakon više mjeseci razmjernog primirja.

U ratu koji traje petu godinu sudjeluju hutisti okupljeni u pokret Ansar Allah (Božji sljedbenici), koji je 2003. utemeljio šeik Hussein Badreddin Al-Houthi (1956.-2004.) i koji podupire Iran i vladine snage koje od 2015. pomaže vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Više nevladinih organizacija navodi da su u ratu poginuli desetci tisuća ljudi, većinom civila. UN ocjenjuje da je humanitarna kriza u Jemenu trenutačno najgora u svijetu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije