ZAMIJENJEN ZA RUSKE VOJNIKE

Ukrajinski vojnik zarobljen nakon ranjavanja: 'Stalno su nam čitali ruske vijesti, to je bio pritisak na um'

Alkis Konstantinidis/REUTERS
06.05.2022.
u 17:28

- Ruski vojnik mi je rekao: "Sada ćeš morati zaboraviti ukrajinski. Dobit ćeš pomoć samo ako pitaš na ruskom" - rekao je za CNN

Ukrajinski marinac Hlib Stryzhko, koji se borio u čeličani u Mariupolju, zarobljen je nakon ranjavanja. Ranjen je 10. travnja i osvijestio se u vozilu hitne pomoći. Odveden je u bolnicu pod kontrolom separatista.

- Ruski vojnik mi je rekao: "Sada ćeš morati zaboraviti ukrajinski. Dobit ćeš pomoć samo ako pitaš na ruskom" - rekao je za CNN. Održan je na životu kako bi ga Rusi mogli zamijeniti za svoje vojnike.

- Bilo nas je dvoje prikovanih za krevet. Morale su nas hraniti medicinske sestre pa bi nam rekle "Zbog vas je moj sin poginuo". Pokušao sam biti pun razumijevanja, ali su nas optuživali za stvari koje nikada nismo radili. Stalno su nam čitali ruske vijesti, ujutro i navečer. To je bio veliki pritisak na um, iskrivljavanje stvarnosti - rekao je. 

Razmjena zarobljenika dogodila se 22. travnja. On se još uvijek oporavlja od zgnječene zdjelice, slomljene čeljusti, potresa mozga i oštećenja vida.

- Tijelo mi je bilo slomljeno, ali ne i duh - rekao je Stryzhko te se prisjetio žestokih borbi koje su se vodile u Mariupolju.

- Vrlo često kada zatvorim oči, vidim onaj trenutak kada je tenk pucao na mene. Naučili smo kako zaspati uz ovu pratnju. Umjesto toga, postalo je strašno zaspati u tišini - navodi. 

Njegova dva najživopisnija sjećanja uključuju prvi put kada je morao upotrijebiti podvezu na prijatelju i kada je gledao kako ruski zrakoplovi uništavaju cijele hangare.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?