KIJEV

Ukrajina i Sjedinjene Države dogovorili zajedničku proizvodnju oružja

22.09.2023.
u 13:26

Ukrajina i Sjedinjene Države dogovorili su se da pokrenu zajedničku proizvodnju oružja, što će omogućiti Kijevu da započne proizvoditi sustave protuzračne obrane, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski u petak na kraju posjeta SAD-u.

U svakodnevnom obraćanju Ukrajincima, Zelenski je kazao da će dugoročni sporazum stvoriti nova radna mjesta i novu industrijsku bazu u Ukrajini, čija je ekonomija uništena ruskom invazijom i ratom.

- Bio je to veoma bitan posjet Washingtonu, veoma važni rezultati - kazao je Zelenski u video snimku objavljenom na predsjedničkom websiteu u petak ujutro.

- Dugoročni sporazum, radit ćemo zajedno tako da Ukrajina proizvodi potrebno oružje skupa sa Sjedinjenim Državama. Koprodukcija u vojnom sektoru sa Sjedinjenim Državama povijesna je stvar - kazao je.

Kijev je pojačao napore da poveća domaću proizvodnju oružja što je moguće više jer je 19 mjeseci rata stvorilo ogromnu potražnju za oružjem i strejivom za odbijanje ruskih napada duž crte fronta od 1.000 kilometara. Ruski zračni napadi širom Ukrajine izazvali su veliku štetu i u njima su poginuli brojni ljudi.

- Spremamo se da skupa sa Sjedinjenim Državama stvorimo novi vojni ekosustav za proizvodnju oružja, za jačanje dalje slobode i zaštitu zajedničkog života - kazao je Zelenski, ne otkrivajući više detalja.

Ukrajina u velikoj mjeri zavisi od vojne podrške Zapada. Kako bi umanjili svoju ovisnost, Zelenski i njegov tim zagovaraju reforme u domaćoj obrambenoj industriji.

Zelenski je ranije izjavio da će Kijev uskoro biti domaćin međunarodnog foruma za proizvodnju oružja, na koji će biti pozvane kompanije iz više od 20 zemalja.

Ukrajina je već dogovorila nekoliko zajedničkih projekata s centralnoeuropskim proizvođačima za popravku ukrajinskih tenkova i drugih vozila, a radi na razvoju proizvodnje dronova i projektila, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?