UMRLO 75 POSTO ŽIVIH BIĆA NA ZEMLJI

Udar koji je promijenio svijet: Chicxulub je najsmrtonosnije mjesto u povijesti

@astrovia1
16.03.2024.
u 12:17

Udario je istom energijom kao 100 milijuna atomskih bombi i ostavio za sobom 160 kilometara širok ožiljak.

Prije nekih 66 milijuna godina asteroid se srušio na poluotok Yucatán u Meksiku, što je izazvalo izumiranje koje je izbrisalo dinosaure i gotovo istrijebilo sav život na Zemlji. Udario je istom energijom kao 100 milijuna atomskih bombi i ostavio za sobom 160 kilometara širok ožiljak koji je danas poznat kao krater Chicxulub, piše New York Times

Tim geofizičara izbušio je ogromnu šupljinu ispod Meksičkog zaljeva, ciljajući na kružni niz brežuljaka koji se nazivaju vršni prsten koji se nalazi u središtu. Ono što su otkrili ilustrira da snažni udarci mogu katapultirati materijale zakopane duboko u kori planeta mnogo bliže njegovoj površini.

‘Chicxulub je jedini krater na Zemlji s netaknutim vršnim prstenom koji možemo uzorkovati, sljedeći netaknuti vršni prsten bio bi na Mjesecu’, rekao je Sean P. S. Gulick, morski geofizičar sa Sveučilišta Texas, ‘To je nulta točka izumiranja u razdoblju krede’. 

Dr. Gulick i njegova kolegica Joanna Morgan, geofizičarka s Imperial Collegea u Londonu, vodili su tim od više od 30 istraživača koji su predstavljali 12 zemalja koje su bušile u krateru Chicxulub. Bušeći kamen ispod površine oceana, otkrili su da su vršni prstenovi napravljeni od granita, koji se obično nalazi mnogo dublje u Zemljinoj kori. Zaključili su da je udar asteroida bio toliko jak da je podigao sediment iz temelja Zemljine kore nekoliko kilometara do njezine površine.

‘Ovo se kamenje kratko vrijeme ponašalo kao tekućina, a kamenje nije sklono tome’, rekla je dr. Morgan, ‘Vrlo je dramatičan proces kada formirate veliki krater’. Rezultati tima, koji su objavljeni u časopisu Science, mogli bi pomoći u okončanju rasprave o tome kako je krater Chicxulub nastao u minutama nakon kolosalnog sudara.

Krater Chicxulub zakopan je ispod 66 milijuna godina sedimenata, a a nalazi se na sjevernom dijelu poluotoka Yucatan, s otprilike polovicom (podzemnog) ruba na kopnu, a drugom polovicom pod vodom u Meksičkom zaljevu. 

Ovo je bio najveći takav događaj i istraživači kažu da nam on daje naznake o tome mogu li moderni ljudi preživjeti današnju kataklizmu veličine dinosaura. Odgovor je da, ali bilo bi teško.

Krater Chicxulub jedan je od najvećih udarnih kratera na Zemlji, jedini s nedvosmislenim vršnim prstenom i jedini koji se povezuje s masovnim izumiranjem. Zanimljivo, tek je 1978. krater Chicxulub konačno otkopan. Otkriće se pripisuje Glenu Penfieldu, geofizičaru koji je primijetio neobične značajke regije dok je radio za meksičku naftnu tvrtku Pemex.

Ptice su jedini dinosauri koji su preživjeli ovaj događaj masovnog izumiranja. Žabe i daždevnjaci: Ovi naizgled osjetljivi vodozemci preživjeli su izumiranje koje je izbrisalo veće životinje, baš kao i gušteri, daleki rođaci dinosaura. Također, znanstvenici tvrde, da se ovaj udar nije dogodio, dinosauri možda nikada ne bih izumrli.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?