Javnost ogorčena

U zloglasni nacistički logor u Njemačkoj smjestili 21 izbjeglicu

logorizbjeglice
agencije
Autori: agencije, Dnevnik.hr
14.09.2015.
u 08:30

Abdurahman Massa dvadesetogodišnjak iz sjeverne Eritreje i ne misli da je smještaj loš. 'Ovo je dobro za mene', kazao je.

Njemački je tjednik Stern još u siječnju najavio vijest da bi se bivši nacistički koncentracijski logor Buchenwald mogao pretvoriti u smještaj za izbjeglice. Tad su, naime, imali više od dvjesto zahtjeva za azilom, a nisu imali novca za izgradnju privremenih smještaja. Smještaj u Buchenwaldu tad su nazvali 'praktičnim'. Sad je to i potvrđeno.

Naime, 21 izbjeglica trenutno je smještena upravo tamo. Zgrada je opremljena najosnovnijim stvarima, poput rešoa za kuhanje i kreveta na kat.

'Hitno je to rješenje i neizbježno je. U hangarima ima puno mjesta', kazao je Christian Hanke, načelnik berlinske četvrti Mitte za britanski Daily Mail.

Izbjeglicama, čini se, nije toliko važno što se sve ranije zbivalo u njihovu prihvatilištu. Abdurahman Massa dvadesetogodišnjak je iz sjeverne Eritreje koji ne misli da je smještaj loš. 'Ovo je dobro za mene', kazao je.

Drugi je izbjeglica Alžirac Diaoyre. U Buchenwaldu je smješten tjedan dana, a za smještaj kaže da mu je dobar te da mnogi drugi nemaju čak ni to. Izbjeglice dobivaju 135 eura mjesečno, koje mogu potrošiti na hranu i ostale potrepštine.

Javnost je oštro osudila ovaj čin, podsjećajući na strahote koje su se dogodile u koncentracijskom logoru za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Zatvorenici su mučeni, na njima su provođeni strašni medicinski eskperimenti. Nacisti su upravo u tom logoru pokušavali izliječiti homoseksualnost, a zatvoreni su nerijetko bili zaraženi kolerom i sličnim bolestima. Više od 55 tisuća ljudi poginulo je u Buchenwaldu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?