OSUDE ŠIROM SVIJETA:

U Kini počeo festival psećeg mesa

meso
21.06.2016.
u 19:24

Tradicionalni festival na kojem se jede pseće meso počeo je u kineskom gradu Julin uprkos oštrim kritikama i prosvjedima aktivista za zaštitu prava životnja.

Aktivisti su danas kupovali pse koje su prodavci planirali da ubiju, dok su se lokalni stanovnici žalili da ljudi koji nisu odatle kvare lokalnu tradiciju.

U desetinama restorana širom grada na jugu Kine kolju se kučići i kuva njihovo meso, a na meniju se može naći i meso mačaka.

Vjeruje se da se tijekom festivala ubije oko 10.000 kučića, a oni koji praktikuju ovakvu ishranu kažu da jedenje psećeg mesa tijekom ljeta pomaže da izdrže vrućine i da imaju zdrav metabolizam.

Lokalne vlasti su prethodnih godina pokušavale da se distanciraju od tog događaja, tvrdeći da to nije službena svetkovina, a svake godine prije početka festivala šalju policajce, privredne i sanitarne inspekcije.

Procjenjuje se da se u Kini godišnje ubije između 10 i 20 milijuna pasa zbog njihovog mesa, a festival u Julinu je postao glavna meta kritika i simbol okrutnosti i nedostatka higijene koji su povezani s tom, uglavnom nereguliranom, industrijom.

Vjeruje se da su mnogi ubijeni psi u stvari kućni ljubimci ukradeni od njihovih vlasnika ili pokupljeni s ulice.

Postoji i praksa ubijanja životinja prebijanjem, paljenjem ili drugim bolnim metodama, u uvjerenju da će tako meso biti ukusnije.

Aktivisti kažu da skupovi koje organizuju širom zemlje kao i poruke i kritike na društvenim mrežama koje postavljaju ljubitelji pasa već imaju efekta. Restorani koji služe pseće meso prinuđeni su da festival organizuju u zatvorenom prostoru i više se ne može često vidjeti masovno jedenje psećeg mesa na otvorenom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije