kabul

U Afghanistan stigla prva pošiljka WHO-a otkad su talibani preuzeli vlast

aerodrom afganistan
AFP
30.08.2021.
u 21:54

Zrakoplov s medicinskom pomoći Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sletio je u ponedjeljak u Afganistan, prvi otkad su talibani preuzeli vlast.

WHO u priopćenju navodi da je zrakoplov uputila pakistanska vlada. Krenuo je iz Dubaia izravno u zračnu luku Mazar-i-Sharif u Afganistanu s 12,5 tona lijekova i medicinske opreme.

Prošlog tjedna WHO je upozorio da su zalihe medicinske opreme u Afganistanu dovoljne samo za nekoliko dana, jer organizacija ne može usmjeriti pomoć preko zračne luke u Kabulu u kojoj se odvijala kaotična evakuacija. 

"Nakon neprekidnog rada na pronalaženju rješenja, sretan sam što mogu reći da smo uspjeli djelomično popuniti zalihe u zdravstvenim ustanovama u Afganistanu, pa zasad zdravstvene službe koje podržava WHO mogu nastaviti s radom", rekao je Dr Ahmed al-Mandhari koji vodi WHO-ov ogranak " Istočni Mediteran". 

To je prva pošiljka medicinskog materijala koja je sletjela u Afganistan nakon što su talibani preuzeli vlast, navodi WHO. Planirana su još dva leta. 

U 12,5 tona opreme nalaze se kutije prve pomoći za više od 200.000 ljudi i za 3500 kirurških intervencija. Oprema će se izravno isporučiti u 40 zdravstvenih ustanova u 29 afganistanskih pokrajina. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije