Ankara

Turski predsjednik Erdogan optužuje Njemačku da štiti teroriste

Erdogan
03.11.2016.
u 17:05

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je u četvrtak Njemačku da štiti teroriste, ustvrdivši da Berlin odbija izručiti optužene za pokušaj državnog udara koje Ankara traži od srpnja.

"U ovom trenutku Njemačka je postala jedna od glavnih zemalja koje primaju teroriste", rekao je Erdogan u govoru u Ankari. "Ostat ćete zapamćeni u povijesti kao jedna od zemalja koje prihvaćaju teroriste", rekao je.

Erdogan je rekao da su turske vlasti predale Berlinu više od 4000 zahtjeva za izručenjem nakon neuspjelog puča 15. srpnja, na što nisu dobile pozitivan odgovor.

Nakon pokušaja državnog udara, turske vlasti su pokrenule velike čistke u vojsci, obrazovanju i medijima, čiji obim zabrinjava Zapad.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu "zabrinjavajućima" nazvala mjere turske vlasti protiv medija i ocijenila "žalosnim" uhićenje novinara turskog oporbenog lista Cumguriyet.

"Pogledajte ih. Oni nam moraliziraju i govore da su 'zabrinuti'. A nas zabrinjava njemački stav", odgovorio je Erdogan u četvrtak.

Ankara optužuje muslimanskog klerika u egzilu u Sjedinjenim Državama Fethullaha Gulena da je pokretač pokušaja državnog udara, što on kategorički demantira. Gulen vodi mrežu škola, nevladinih organizacija i poduzeća. Turske vlasti u tome vide terorističku organizaciju koju su nazvale Teroristička organizacija Fethullahovih pobornika (FETOe).

"Njemačka postaje utočište za FETOe, to nas zabrinjava", rekao je Erdogan koji optužuje Berlin da pod svoje okrilje uzima članove Radničke stranke Kurdistana  (PKK) i Stranke Revolucionarnog fronta oslobođenja naroda, dvije organizacije koje Ankara smatra terorističkim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?