IZJBEGAVANJE SANKCIJA

Turske luke postale utočište za jahte ruskih milijardera, među njima i one Romana Abramoviča

ruske jahte
Dusko Jaramaz/PIXSELL
25.01.2023.
u 08:53

Osim jahte "Irina VU", u turskim su lukama usidrene i dvije jahte sankcioniranog ruskog milijardera Romana Abramoviča, jedna u Bodrumu, a druga u Marmarisu

Jahta ruskog oligarha koja je misteriozno nestala iz marine u Betini na otoku Murteru, sada je usidrena u turskoj luci Bodrumu, doznaje Večernji list. Turska luka Bodrum je od početka ruske vojne invazije na Ukrajinu i sankcija koje su nametnute Rusiji postala utočište za skupocjene jahte ruskih oligarha koji su svoju imovinu, luksuzne jahte i avione, razmještali diljem svijeta kako bi izbjegli sankcije koje zapadne zemlje nameću Rusiji, a mnogi od njih to su učinili u Turskoj jer ona još nije Rusiji nametnula sankcije.

Izbjegavaju sankcije

Osim jahte "Irina VU", modela Sunseeker 115 iz 2012. godine vrijedne pet milijuna eura, koja je u vlasništvu tvrtki koje se povezuju s Ališerom Usmanovom i njegovom bivšom suprugom Irinom, u turskim su lukama usidrene i dvije jahte milijardera Romana Abramoviča.

"Solaris", jahta vrijedna 600 milijuna dolara, duga 140 metara koja plovi pod zastavom Bermuda, u vlasništvu sankcioniranog Abramoviča, doplovila je u Bodrum 21. ožujka 2022., tjedan dana nakon što je bila u luci u Crnoj Gori. Njegova druga jahta "Eclipse", vrijedna 700 milijuna dolara, samo dan kasnije stigla je u Marmaris. Od tada su obje jahte u turskim vodama, "Solaris" je usidren uz obalu Yalikavake, a "Eclipse" plovi u blizini Göceka, pokazuju podaci MarineTraffica.

Osim njih su još četiri superjahte u vlasništvu ruskih oligarha sada usidrene u Turskoj pokušavajući izbjeći sankcije Zapada, objavio je Business Insider. Među njima je i jahta "Flying Fox" vrijedna 400 milijuna dolara, u vlasništvu Dimitrija Kamenščika, čelnika moskovske zračne luke Domodjedovo, također usidrena u Bodrumu u Turskoj. Jahta je napustila Dominikansku Republiku 22. travnja 2022., nakon što je SAD istraživao Kamenščika zbog optužbi za pranje novca i trgovinu oružjem.

Isto je tako i "Ragnar", 85 milijuna dolara vrijedna superjahta u vlasništvu bivšeg agenta KGB-a Vladimira Strzhalkovskog, u turskim vodama od 6. svibnja 2022., kada je pristao u ljetovalištu Marmaris. Gotovo 70 metara duga jahta isplovila je 30. ožujka iz luke u Norveškoj, gdje se zaglavila jer su je lokalni dobavljači odbili napuniti gorivom i poslovati s njegovim vlasnikom. Superjahta Aleksandra Abramova "Titan", vrijedna 100 milijuna dolara, isplovila je iz Dubaija 22. travnja 2022. i probila se kroz Sueski kanal te stigla u Fethiye u Turskoj, ali je otplovila 5. svibnja i od tada krstari turskim vodama. Podaci o praćenju pokazuju da je sada u blizini ljetovališta Güvercinlik.

Rusku vojnu invaziju na Ukrajinu i međunarodne sankcije Rusije svakako je najbolje iskoristio turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan koji je svoju zemlju pretvorio u utočište ruskog kapitala i poslovnog agenta Rusa u odnosima s vanjskim svijetom, s obzirom na povijest njezinih banaka u izbjegavanju sankcija, od kojih je najpoznatiji slučaj Halk banke. Turski predsjednik poželio je dobrodošlicu ruskim poduzetnicima koji su pod sankcijama kao turistima i investitorima, jer se tako ne radi o kršenju međunarodnog prava.

Ulazak ruskog kapitala u Tursku te otvaranje bankovnih računa u turskim lirama oživjelo je tursko gospodarstvo koje je bilo u kolapsu. Prema izvještaju Turske središnje banke, u ožujku prošle godine u samo dva dana u Tursku je ušlo više od tri milijarde dolara. Iako Rusi pri izlasku iz Rusije ne smiju nositi više od 5000 dolara, naši izvori tvrde da su oligarsi i osobe bliske Vladimiru Putinu pri izlasku iz zemlje u avione unosili kovčege novca koji su uložili u Turskoj.

Tursko državljanstvo

Zbog takve su situacije u turističkim destinacijama diljem Turske cijene nekretnina naglo porasle. Turski ekonomski analitičari tvrde da je Turska od bogatih Rusa dobila investicije vrijedne desetke milijardi dolara, posebice u sektoru nekretnina i turizma. Mnogi Rusi traže i tursko državljanstvo jer Turska svoje državljanstvo daje strancima pod uvjetom da kupe nekretninu vrijednu 250.000 dolara. Iako nema službenih podataka, nekoliko tisuća bogatih Rusa i oligarha već je iskoristilo to pravo i steklo tursko državljanstvo, koje im omogućuje slobodno kretanje i trgovanje jer uzimanjem turskog državljanstva izbjegavaju nametnute im međunarodne sankcije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije