Zaključak FDA

"Trumpov lijek" hidroksiklorokin nema učinka protiv koronavirusa

15.06.2020.
u 19:26

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump često je pohvalno spominjao lijek hidroksiklorokin, a i sam ga je koristio.

Nakon posljednjih informacija o djelovanju lijeka, FDA je zaključila da on ne ispunjava kriterije koji uvjetuju dozvolu za korištenje u hitnim situacijama, kakva je upravo pandemija koronavirusa.

Ukratko, bazirano na posljednjim znanstvenim saznanjima, hidroksiklorokin i klorokin nemaju učinkak u tretmanu oboljelih od koronavirusa. Lijekovi se još uvijek mogu kupiti, ali za druga oboljenja.

"Nije više razumno vjerovati da oralna primjena ovih lijekova može biti učinkovito u tretiranju bolesti COVID-19 niti je razumno vjerovati da potencijalna dobra dejstva nadmašuju potencijalne rizike", rekao je čelni znanstvenk FDA Denise Hinton.

Zaključio je da od danas, odnosno od ponedjeljka, oralna formulacija hidroksiklorokina i klorokina više nema dozvolu za korištenje na tlu Sjedinjenih Američkih Država u slučaju oboljelih od COVID-19.

FDA-ova dozvola omogućavala je ubrzano dostavljanje lijekova za oboljele od koronavirusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije