sud u beogradu odlučio

Titovi nasljednici neće dobiti njegovu imovinu

Tito
16.01.2016.
u 14:42

Prvi osnovni sud u Beogradu odlučio je kako nasljednici Josipa Broza Tita neće dobiti njegovu imovinu jer ona nije naknadno pronađena i nije bilo uvjeta za novi postupak.

U dopunskom ostavinskom rješenju sud je kao neosnovane odbio sve zahtjeve nasljednika, javljaju Večernje novosti.

U obrazloženju rješenja sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravomoćno završen pred Četvrtim općinskim sudom u Beogradu, još 1991. godine, kada je podijeljeno oko 800 komada odjeće, obuće i osobnih stvari Josipa Broza.

Titova supruga Jovanka Broz je u ožujku 2002. podnijela zahtjev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja, nakon što je siječnju Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu koje su vezane za život i rad Josipa Broza. Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rješenje Četvrtog općinskog suda izgubilo je pravno djelovanje.

Imovina koju su nasljednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala biti društveno vlasništvo (umjetnine, porculan, nakit, pokloni, namještaj, numizmatička i zbirka satova, automobili...), ne može se smatrati naknadno pronađenom ostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uvjeti za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja, odlučio je sud. 

Nužan preduvjet za donošenje rješenja je da se radi o imovini za koju se u vrijeme donošenja rješenja nije znalo da pripada ostavštini, što konkretno nije slučaj.

Odvjetnici Titovih unuka najavili su žalbe jer smatraju da je sud pogriješio. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije