Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Tinejdžeri rjeđe koriste marihuanu ako ona nije zabranjena

10. srpnja 2019. u 09:45 0 komentara 37 prikaza
marihuana

Američki tinejdžeri skloni su rjeđe koristiti marihuanu u državama u kojima upotreba ove supstancije nije zabranjena, pokazala je najnovija studija. 

Znanstvenici sa Sveučilišta u Montani koristili su podatke o mladima školskog uzrasta u razdoblju od 1993. do 2017. godine, piše BBC. Pokazalo se da je, premda sve više mladih u Americi pribjegava nekoj vrsti droge, ondje gdje je upotreba kanabisa u rekreativne svrhe dopuštena, broj tinejdžera koji koriste ovu supstanciju bio manji za deset posto. Upotreba kanabisa u medicinske svrhe legalizirana je u 33 američke savezne države, a u deset država je dopuštena i njegova rekreativna upotreba. U svim je američkim saveznim državama upotreba kanabisa i dalje je zabranjena za mlađe od 18 godina. Voditelj tima istraživača Mark Anderson AP-u je rekao da je svrha studije, objavljene u stručnome časopisu Jama Paediatrics, smanjiti "bojazan da će upotreba kanabisa među tinejdžerima porasti". 

Znanstvenici su analizirali podatke koji se odnose na 1,4 milijuna američkih tinejdžera, a prikuplja ih američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Anderson je pojasnio da je tinejdžerima obično teže kupiti drogu od licenciranih prodavača koji od kupaca traže osobne dokumente, kao i dokaz o punoljetnosti, nego od dilera, što dijelom pojašnjava i pad broja korisnika. Naime, kanabis koji se prodaje legalno često je i skuplji. Znanstvenik je kazao i da promjene nisu zamijećene u državama u kojima je kanabis legaliziran samo u medicinske svrhe, već u državama u kojima je dopuštena i rekreativna upotreba ove supstancije. 

Rezultati nove studije poklapaju se s rezultatima ranijeg istraživanja koje je pokazalo da se među mladim osobama u Washingtonu smanjio broj korisnika kanabisa otkad ga je ova država 2012. godine legalizirala. Riječ je o anketi provedenoj prosincu 2018. No rezultati istraživanja provedeni i objavljeni 2018. u državi Colorado upućuju na to da se ondje nije značajnije izmijenio broj tinejdžera koji su kazali da koriste ovu drogu, premda je njezina upotreba u rekreativne svrhe dopuštena još 2014. Anderson dodaje da će on i suradnici i dalje pratiti podatke te za nekoliko godina iznijeti nove dokaze upravo zbog činjenice po kojoj je velik dio zemalja upotrebu kanabisa ozakonio tek nedavno. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.